4 tahun tak kenal huruf number dan warna

Anak saya 4 tahun tak boleh retain memory. Dah ajar banyak kali masih tak boleh dapat. Dia pandai kalau baca doa ka apa. Siap dengan makna2 lagi boleh ingat tapi bila ajar huruf number dia tak boleh ingat. Even warna pun hijau kata biru. Kuning tak tau. Saya tak tahu macam mana nak buat. Terlalu awal ka dia untuk saya risau. Ramai yang lebih muda dari dia boleh dah kenal macam2 sampaikan boleh membaca. Saya risaukan dia. Takut dia struggle nak ke sekolah nanti.

2 Balas

Cuba sis buat aktiviti mewarna dgn dia. Make it fun. Sambil2 tu ajar jenis warna. Atau cari minat dia dan sambil introduce warna kat dia. Mungkin anak sis lebih kepada activity learning compare to duduk and study. Tengok montessori punya konsep. Dah cuba check dgn doktor?tanya pendapat dia

Anak hantar pengasuh ke taska?