Social skill anak

Anak lelaki sy 1 tahun 9 bulan. Dr segi perkembangan semua tip top. Dh pndai pegang pensel 3 jari, faham arahan, pandai kemas brg mainan, pndai nk solve problem cth klu dia nk buka lampu tp x smp, dia akn cr penyapu utk tekan suis, or cr kerusi utk mencapai brg, kenal brg etc. Tp satu problem smp skrg, x nk bercakap. Bila sy suruh sebut SUSU dia cuma akn bunyi AH AH. klu eat bunyi AH. dia ikut suku kata tu tp menyebut AH je. One to one pun x jln. Youtube pun x jln. Bila sy ajar sebut satu2 pun mcm BA, CA, DA dia tetap bunyi AH je. Bercakap dgn dia dh byk dh. Ckp slow pun dh buat. AH AH AH AH. Ada lg x cara utk galakkan dia menyebut sebelum last resort bw jmpa pakar?

7 Balas

cuba ajar phonics dulu sis

2mo ago

sy pun buat mcm ni,bagi tengok video phonics,atau kita sendiri yg buat,ank sy 1y6m baru pndi ckp ayah,try tips ni 1buln dh nmpk hasil,1y9m dah mcm2 ckp walaupun masih pelat,dah blh smbung dua ayat mudah