Answer me.

Anak lelaki saya 2Tahun5Bulan. Anak pertama. Belum ada adik. Cara cakap masih belum difahami. Hanya duduk sorang dlm rmh bersama ibu. Ayah pula jrg balik dari keja. Anak suka sgt mengamuk. Teriak sehingga memekik telinga. Suka membaling barang. Memukul ibu ayah bila mengamuk. Semua benda dia nak baling dan jatuhkan. Tak reti nak ikut arahan terutamanya menggunakan brg mainan/ brg2 d rumah. Semuanya tunggang langgang... Kdg2 ibu Tak sedar nak marah dan pukul ank sebab ank Tak reti2. Pujuk mcmnapun ada Saja karenah ank. Nak sgt jadi ibu terbaik. Tapi bila nmpk ank begini hancur luluh hati seorang ibu. ? Stress pula makin meningkat lebih2 lagi di musim MCO ni. Ada Tak ibu2 luar Sana yg mengalami Hal yg sama? Apa yg harus Saya lakukan? ?

12 Balas

Saya sendiri kalau anak menangis mengamuk saya akan cepat2 peluk dia sapu kepala sapu belakang badan... Sambil2 baca ya Latif dan hembus kat kepala anak... Lepas dah okey sikit bagi dia minum air... Nanti dia dah okey baru cakap dengan dia kenapa saya marah... Lepas tu nanti ayah dia balik kerja saya suruh ayah dia tanya kenapa dia nangis, nanti dia akan cerita semua, yang bagusnya dia akan mengaku kesalahan dia sendiri... Saya pernah rasa fed up rasa nak buat anak... Tapi cepat2 istigfar atau saya jauhkan diri dari anak... Saya dok sorang2 dan biar anak nangis sorang2... Lepas saya rasa diri sendiri dah okey baru saya p kat anak... Macam sekarang kalau anak saya mengamuk atau nangis ja saya akan terus peluk dia walaupun dia meronta2... Lama2 dia akan okey... Nampak macam kita manjakan dia tapi pada saya itu yang terbaik sebab anak akan rasa selamat dan rasa kita sentiasa ada dengan dia walaupun dia salah... Hati ibu memang kena kuat... Kadang2 tersasar jugak marah nak buat anak itu semua perasaan negatif kita jaa... Insya Allah sis kuat, sis boleh buat... Saya pernah lalui macam sis... Mungkin lain anak lain ragam... Tapi tak salah kita mencuba... Saya doakan anak sis membesar jadi anak yang baik, hormat mak ayah... Moga sis sentiasa tabah dan kuat..

Anak2 akan ikut perangai mak ayahnya. Anak sy pon jnis baran jg bila xikut kehendak dy. Tapi mak sy ajar, kita kena RUNDING dgn anak. Cth : dia nak gula2, kita cakap baik2 gula2 ni xelok xbaik utk kesihatan. Pastu kita bgi buah yg manis sbagai tukar. InsyaA dy akn ikut ckp kita. Paling penting, kita sbgai mak ayah kena TAUBAT dan cakap2 dgn Allah dlm hati.

Hai sis, sy cadangkn sis bawa jmpa pakar..sy start rujuk ke pakar masa anak sy cukup2 2tahun, sbb dia masih blh belum brckp, ada perkataan pun sikit2 je kita fhm..doktor xkn terus ckp speech delay, akan ada test dulu utk kenalpasti, saranan sy pd sis, rujuk pd pakar, 2tahun 5bln sepatutnya dh ada perkataan..bawa ke kk dlu, nnti doktor kk akn buat surat

Disebabkan cara cakap tak faham so dia mengamuk...sebab dia tak dapat apa yang dia nak ... Buatkan banyak aktiviti dengan dia... Main bola..buat exercise. buat chop chop colour.. And lain lain.... Biar dia focus kat tempat lain... Banyak puji n tepuk tangan for him.... Encourage him..... May be akan ok sikit...jangan putus asa.... Keep it up

Kalau dari kecil ibu memang takde tinggikan suara atau naik tangan pada anak better jumpa therapist...anak tantrum umur 2-3 tahun tu normal tapi kalau berpanjangan tu pun boleh jadi ada masalah juga pada anak..

Bila ank tantrum biasanye sy akn cuci muka dia.bg yg Islam bolelah baca selawat ke apa.dia masi kecil.masih bole dilentur.selalu peluk dia.kalau kita selalu mrh2 actually ank pun akn ikut jg style kita.

Bwa ank men2 spya ank x bosn...biar ibu jd mcm budak2 yg pnting ank ada.kwn brmain.ibu x ble fokus sgt ngn keja rumh..ksian ank x da kwn main...e2 yg ank sllu wt prngai...

Cuba peluk ank n gosok belakang pujuk @ ckp lembut2 usap kpla bila dah agak reda cuba crita kisah haiwan ke apa² crita yg dia suka

Kalau sy,sy pukul dia,bg rasa sakit sb klu biar nnti smpi besar pkul mak ayah mcm tu,kurang ajar dsb...dr kecik kne ajar jgn blembut sgt

4y ago

Jangan la pukul 😢kesian la anak baru Umur 2tahun 5bulan.. Semoga ibu ini tabah dan tambah tahap kesabaran yg tinggi dalam hari2 berikutnye

Hi. Sy rasa better bawak jumpa pakar. 2 tahun patut dah boleh sebut perkataan basic. Kalau Ada masalah boleh detect awal.