penyebab anak lambat bercakap

Anak lambat bercakap di sebabkan penggunaan gajet terlalu awal,

5 Balas

mcm anak buah sy petah bercakap. gadget dia kurang, tp tv katun dia tgok and imitate. hafal lagi lagu. abc smua 123 smua. syukur. tp parents kena komunikasi jg. two ways. tv tgok tp kena strict. kdg sy tgok seharian takda on tv. atau seminggu 🤣 tv katun tu sbnrnya channel yg mengajar. cth. babytv atau mistermaker atau yg ada unsur education

5y ago

myb juga kira. tp compare dgn fon, tv xdpt bawa klua jalan atau makan d kedai ahahaha klu budak tbiasa, nty dia minta minta pula fon sll. tp kena strict jg. jgn bg muka

actually ramai anak pandai cakap sebab tengok video and imitate their speech tapi they need to practice with people. ☺️

5y ago

Setuju dengan yang ni..macam kita nak belajar bahasa la kan..faham orang cakap english tapi bila kita nak cakap, habis berterabur..sebab kurang 2 ways communication.

Mungkin kurang 2 way communication. Kena banyakkan tanya anak, bercerita dengan anak etc 😊

Gajet salah 1 punca juga. Kurang komunikasi dgn ibu bapa.

Kurang komunikasi dgn parents