Anak tak nak makan

Anak dah nak masuk setahun. Masih lagi makan bubur lembik selembik nya. Itu pun masih lagi gag. Bila bagi food finger diluak nya. Sampai tak ada idea nak bagi makan apa. Tapi menyusu kuat. Hmm stress sangat

6 Balas

Puan dah cuba pelbagaikan rasa n warna makanan? Warna ni mesti original dari sumber sayur / buah bukan tiruan. Elakkan makanan bergula / junk food / fast food. Budak ni, dia nak kena tunjuk. Mommy makan depan dia. Makan2, bagi dia. Insya Allah dia turut follow makan. Boleh beli mould yg comel2 tu kan, buat nasi bentuk2. Variasikan rasa, warna, pattern menarik perhatian dia. Or boleh juga try suap dia few times. Sambil tu buat bunyi kereta api ke kereta ke motor ke, menuju makanan tu ke arah mulut dia. Fokus pada dia. Mommy je boleh try, if selama ni mommy yg suap kan, biar dia explore the food sendiri. Pakai tangan, pakai sudu, pakai garpu. Make sure cutleries dia ni selamat utk budak punya ya. Bila dia explore the food sendiri, things will get messy. Let her / him be. Messy can put alas pada lantai, cover kerusi / meja, anak can wear bib. Bagi dia masa. Ajar cara makan yg betul.

Mungkin boleh kerapkan makan sekali dengan dia. Demo cara mengunyah. Ubah texture slowly, kalau cara mendadak nanti dia terkejut pula. Food messy play dengan dia. Bagi dia rasa kenal texture makanan. Pelbagaikan menu, memang kena banyak try & error. Basically, demo secara konsisten, proses latihan makan anak memang memerlukan kesabaran. Campak/buang makanan normal. Gagging, normal. Btw, ibu boleh join group Happy Baby Foods Malaysia di facebook, pm mana2 admin atau boleh tanya soalan di group. They really helpful.

Cuba messy play, mungkin ada masalah sensory sebab tu dia taknak tukar tekstur. Dia kuat menyusu sebab dia nak cepat kenyang, makan kena banyak effort, puan follow dr amalina mohd daud dekat ig untuk tips pasal pemakanan anak

Anak dah ada berapa batang gigi? Dah cuba menu pasta (spaghetti, macaroni, angel hair, etc) ? Pancake? Soup-based? Puree vege/fruit?

1y ago

mungkin dia tgh bralih bulan dan nk tumbuh gigi baru lgi... tkpe lh sis bgi je lh mkn apa yg dia nak dia nyusu aktif mcm biasa kira okey lh... bertahan smntara fasa peralihan... lama ii nnti dia okey sndiri... just kne sabar dan pantau kesihatan dia

maybe dia nak beralih bulan

xtry bagi nasi butir?

1y ago

Sudah. Diluak juga. Bagi nasi butir dgn sup pun tak jalan