Anak suka tgk atas,keraskan lhar n suka bjaga..then susu bdan drop..bila pamp pun tak smpi 1 oz..

Anak dah 2 bulan..tp ska keraskn lehar smbil2 mata msti tgk atas..tak kira la tme baring atau dukung..then mggu depan dah start krja time msh lg bjga malam n susu bdn drop bila pamp Tak smpi 1 oz sbb baby tak nk bdan klu bg kat botol ..baby ok nk myusu..

1 Balas

jaga waktu pump. dua jam sekali utk byk kn susu balik. u kena mkn kerap. minum air byk. cara saya nak susu byk masa pump, sebelum pump tu mkn nasi dulu. x kira la pukul berapa pon. mkn nasi dulu dlm sepinggan, lps tu basuh nipple dlu, incase ade saluran sumbat ke, mcm susu yg terkering kt situ kan. sbb kekdg bukan xde susu tapi nipple tersumbat. lps tu baru pump 20minute for each breast, marmet, pakai milk collector, baru pump lagi sebelah. max sye pump 1hour for both breast termasuk marmet and so on. lps tu sehari sekali sye rendam kan breast dgn epsom salt. nak clear kan mana yg tersumbat. nahhh, lepas tu kalau pump lancar je susu keluar. baby 2 bulan akan mula keras kan leher. cuba bagi buat tummy time. sbb die dh mula nak angkat kepala.