Petua traditional

Anak batuk selsema ada petua x hilangkan batuk selsema..umur 2 tahun...

1 Balas

Wap bawang putih dan minyak zaitun Bakar dan tumbuk bawang putih Masukkan bawang putih tersebut ke dalam mangkuk air panas dan sedikit minyak zaitun Halakan muka anak ke arah mangkuk tadi dengan menutup kepala anak menggunakan napkin nipis supaya wap tadi akan naik dan masuk ke dalam rongga hidung anak. Ketika proses wap, lakukan tepuk percussion kerana ia akan melancarkan pernafasan. Campuran lemon, halia dan madu (usia anak 2 tahun atas)melegakan batuk Hiris atau tumbuk kasar halia Masukkan perahan lemon bersama halia tadi di dalam cawan Biarkan semalaman di dalam peti ais sebelum boleh diminum