toilet tren struggle

Anak 1st boboi (4yrs4mth). Dah hari keempat. Setiap 30min pegi shi shi toilet tp dia asek taaahan aje. Jam ketiga saya ingat nak tunggu hingga sejam baru ajak dia g toilet tp pas 40min dia dah membebel basahhhhh???aduh tensen btol ah. Dia dah stat tadika so kiranya dah sem2 skrg. A bit speech delay dia ni so struggle sket nak toilet tren (coz dia jenis introvert kut, kurang bercakap/bercerita bila tanya balik skola buatpe, cuma suke menyanyi sorang dia). *mummy hsewife sambil bf jaga second baby gurl 9mths+

4 Balas

Saya ajar anak sy potty train wktu umo 2tahu..mula2 sy guna tampui utk biasakan dia kencing kat dlm tu bkn kncing d lantai..lpas dia dah tau bila masa dia nak guna benda tu saya ajar dia kencing shja dlu d tnds utama, ..umo dia 3 tahun saya ajar berak kat tandas..n blajar cuxi sendiri..skrg dia dah umo 5 tahun..pandai dah cuci sndri lpas kncing n berak..

5y ago

Huhu... ms anak kita 2 thn dia tatau ckp lg masih observing smerang bercakap. Bila 3yrs dah preggy alahan truk tak laraaaaatt tp dia dah stat berckp sket sket sampaila ujung 3yrs adeq dia lahir. 4 yrs in 2019 dia stat tadika like dat kasi exposure suasana skola bermain bersosial....

lebih kurg lah dgn sy. ank 1st boy 4y5m second baby girl masuk 9m. yes so struggle this boy xnk ckp nak berak atau kencing tanya xberjawab nak kena cek baru dkt tadika teacher dia ramai nak jaga cmne la

sabar. dia budak baru belajar...

baru lg tu..xpe..pelan2