Susu x keluar

Alhamdulillah selamat melahirkan puteri sulung 3.28kg secara caeser.. Ada petua bagi susu keluar x?

Susu x keluar
20 Balas

Tahniah sis. Selalunya kalau momies baru lepas melahirkan baby then susu masih takkelua. Kena berurut dulu barulaa susu akan kelua. Macam saya melahirkan anak pertama dulu jenuh nak bgi bby susu dekat ward, still takkelua jugak. Last2 pakai bantuan misi diorang bgi susu formula, sedih sangad rsa. Balik rumah terus cari tukang urut, minta diurut. Terus bengkak susu, nak direct bf kononnyaa tapi bby dh sesuai dgn puting botol puting kite taknak dh. Terpaksalaa pam je sbb dh bengkak. Dekat seminggu lebih susu bdn jadi kering sendiri. Jadi terpaksala bby minom susu formula je. Alhamdulillah anak kedua ni pulak susu ada dr awalnya baby kelua.

Cuba minta husb atau sapa sapa lah yang masakkan makanan pantang untuk sis buatkan sup lobak putih atau apa apa sayur yg berasaskan lobak putih.. and susu kurma (fresh milk blend dgan buah kurma tau ).. sy dulu pun mmg setitik takde keluar susu and nurse yg bg cadangan ni.. semnggu berkampung kat wad Alhamdulillah lepas makan lobak putih and susu kurma Alhamdulillah susu makin keluar banyak.. dan kena banyakkan minum air masak.. Balik dari hosp nnt waktu tengah berurut mintak urutkan susu sekali..

4y ago

Tq, sy akn cuba nanti❤️

Comelnya bayi❤️ nurse ckp bagi je baby nenen kita, sbb baby je tahu nenen ade susu ke x.. Kalau picit puting xsemestinya susu keluar, puting Hanya saluran susu, bhgn aerola kita tu yg produce susu. 1-3hari lepas baby lahir, ade kencing dan berak, maksudnya baby cukup susu, xperlu campur ngan susu formula.. Kalau gagal bagi susu masa first baby, nanti second baby pon kita akan gagal nurse ckp.. 😅 Sepupu sye ckp kalau tambah susu badan makan lobak putih, nanti susu meriah..

masa dlm pantang, saya minta tukang urut , urut pd urat2 nipple. lepas dia urut dr peha,bawah ketiak, sampai nipple, baru memancut2 susu keluar. sebelum ni sikit je dpt susu sebab saluran susu tersumbat. selebihnya, amalkan air rebusan halba semasa pantang. minum suam2 sebagai milkbooster. yg ni jadi dengan saya.

4y ago

Sronoknya dgr susu byk.. Sy akn try berurut nti.. Tq

buat sementara ni awk kat wad lagi kan blom balik,, boleh urut sendiri la dari pangkal breast tu baca selawat lurut ke depan... insya Allah boleh keluar susu,, sy dulu pun buat mcm tu...

tahniah.. bila susu xklua jgn stress ye awk .. bancuh je horlick suam2 then minum .. sy dulu cmtu je utk pnglmn 1st baby .. before nk pam susu utk ank .. msti mnum horlick dulu .. ☺️

Normal sis..plg2 awal susu dpt pam hari k3..1st & 2nd mmg dah keluar cuma agak pekat...bagi selalu direct feeding baby👌🏻🙋🏻‍♀️

rajin kn je utk bby df . .InsyaALLAH susu akn klua. .smbl 2 picit kn jgk puting utk bg klua susu. .gud luck mommy. .🥰

4y ago

mommy jgn stress .plan2 sua kn puting ke dye. .maen2 kn kt bbr bby. .nty dye lapar dye akn isp jgk. 😊

urut tradisional.. urut dekat tulang skapula.. atau tulang kipas ..then urut drpd bahu ke payudara

4y ago

Ok sis, sy akan cuba nanti

Kena sentiasa bertenang jangan stress2,makan kurma ganjil 7 biji ataupun berurut

4y ago

Tq tips.. Sy akn cuba nanti