Pregnant 5weeks

alhamdulillah allah hadirkn rezeki 2024 ni utk saya.... dn ta dsgka2 upt naik cerah trus mcm tu.. cuma saya na tnya pde yg ad pglaman prgnant tp ad cyst/fibroid... ap yg ibu2 semu amalkan.. harini baru saya na pergi hospital utk jupa pakar.. doakn semua diprmudhkn yg baik utk saya ... moga cyst/fibroid tu bole hlg dgn sdrinye.. #firstmom

Pregnant 5weeks
19 Balas

Saya pun 1st mom. Ada fibroid n cyst. Dkt brsalin scan 7cm. Cuma elakkan mknn yg boleh aktfkan hormon sbb fibroid tu libatkan hormon. Spnjg prgnt mmg xmkn soya. Dkt2 bsalin baru mkn taufafa n mnum soya sbb tringin sgt. Alhamdulillah dah selamat bersalin bln 12 hari tu scara normal. Wlupun awal2 kena mrh dgn dktr sbb prgnt bila da fbroid. Pdhl dh prgnt baru tau ada. Hosp kerajaan suh czer. Sbb nk normal n yakin bleh normal saya bsalin dkt hosp swasta. Dktr hosp swasta pn ckp xda msalah bsalin normal. Alhamdulillah. Moga dipermudahkan urusan awak juga. Doa byk2 insyaallah xda apa. 💖

4mo ago

Xsure mknn apa yg boleh kcutkan. Tp dktr dh pesan apa2 yg libatkan soya x boleh amek. Or mknn yg boleh tgktkan hormon. Jamu pn xboleh sbb ada sstengah jamu mmg kacau hormon. Kurgkn mknn yg ada bahan pengawet jugakk.

saya pun ada cyst juga.. sebelum ni ada cyst belah kiri mula2 pregnant.. masa scan 10 minggu haritu, Cyst belah kiri dah tak ada .. tapi belah kanan pula yg ada.. skg saya dlm pantauan doktor kk.. nnt saya kena repeat scan masa 18 minggu, klu masih ada lagi, doktor KK akan refer ke hospital, doktor hospital yg akan pantau Cyst saya

4mo ago

time ksh moga diprmudhkn ursan awk.... sy sblah tgh2 tp lbih pde belah kanan..

Mcm saya thu sya ade cyst besar 2cm mse saya prengt 6 week dokter kata jgn risau nty kecut sendiri .. cuma kne pantang mknan membuat cyst to besar .. saya cri dkt goggle dan saya pantang mknan yg x bole mkn bila check 9week csyt saya dh hilang bersih skg dh 6 bulan alhamdulilah smpai skg saya pantang mknan yg mendatang kn cyst dan fibroid

4mo ago

ouhh ok baik . time ksh... sy punye cyst/fbroid ni 6cm sblum thu prgnnt.. cume skrg blum jupe pakar utk cnfirmkn blik brpe cm... n na cnfirmkn btoi2 cyst/fbroid tu je

Sy da fibroid dpt tahu pn msa mengandung ank sulong.. utk fibroid sy x amalkn apa2.. sbb apabila bby besar fibroid tu semakin kecil dihimpit. Just follow je check up dgn pakar utk monitor saiz fibroid. Skrg mengandung yg kedua pn sama last scan 3 cm minggu akn dtg jupa harap mengecut.. fibroid sy mengecut selepas bersalin.

4mo ago

Tahniah

Sy pun mase first pregnant gugur sbb cyst nk dekat 10cm mcm tu follow up dkt serdang mcm2 kena scan dari bawah apela , then skrg second pregnant mggu lepas buat buku pink , check2 rupanya ade lagi saiz yg same pulak cyst 😅 . Alhamdulillah baby skrg 10weeks 6days , moga baby ni membesar cyst ni mengecil hingga hilang 🤲🏻

Saya 5 week terus pergi klinik Sbb ada rasa sakit perut , doktor kata ada cyst yg pecah .. tapi tak bahaya.. satu lagi cyst tak membesar..Alhmdllah .. doktor kata baby ok.. Skrg amal makan jus delima n selang 2 hari minum air kelapa

4mo ago

Jenama manhaz

sy ade cyst jugak masa awal2 pregnant tapi doc cakap jangan risau . bila baby makin besar, cyst tu pun makin kecik & akan hilang. pastu bila masa scan je mesti akan cek sekali cyst tu . tengok2 mmg dah takde

4mo ago

cyst sy masa 1cm lebih

sy ada cyst msa awl pregnt hritu anggran 5cm . sy stop mkn aym & amlkan pati delima . tiap bln dr kk akn scan nk tgok prkmbngan cyst & refer hosp . now 7bln preg cyst dh xde 😊

4mo ago

Kiranya sis amalkan pati delima gulsan asbab cyst dah xde ?

Kalau ada cyst/ fibroid, tanya dr for better advice. InsyaAllah akan hilang dengan sendiri. Swmoga dipermudahkan urusan awak sampai bersalin sis

4mo ago

time ksh... moga allah prmudhkn..

saya pon ada cyst belah kiri masa awal pregnant. tpi lepas scan 13 minggu dkt hospital, alhamdulillah cyst tu dah hilang

4mo ago

lebih kurang 2.5 cm