scan

Ade tk yg tahu wktu sesuai utk pegi scan sbb nk tahu brape mnggu?

scan
13 Balas

8w slalu da nmpk kantung + janin ...kdg bole detect skli heart beat klu awal. ☺️ kalau bru delay period smnggu , kiraan mungkin bby bru 5week. bole try scan 2-3mnggu lg. klu ada sakit sgt sgt perut/bleeding/spotting bole trus pergi refer doc ..tkot kandungn luar rahim . take care n jaga makan ! ☺️

Saya 2kali check guna upt, then bila 2kali merah pekat terus esok nye pergi klinik swasta untuk confirm. Minta doc scan betul ke tak. Kalau boleh cari klinik ibu dan anak ye jgn klinik biasa. Masa tu dapat tahu baby dah 7weeks 😊 Semoga sis dan baby sihat🥰

sy awal pagi check tgok 2 line . then husband bawa pergi klinik utk confirm . doktor kata congratulations,strong positive . masa tu 6 weeks nampak kantung jer . check 8 weeks pun nampak kantung n janin . tunggu 2 weeks lagi nak try klinik lain pula .

Saya aritu naik je 2 line tros g kinik nk scan😁tp xnampak lg..doc suh tggu lg 2minggu..xpuas ati g kinik lain..doc saspek ectopic..kne refer spital utk scan ikot bawah..baru nampak kantung..so better tggu dlm 5 6 minggu klu nk g scan😊

saya haritu scan masa 6 weeks dah nampak kantung and heartbeat sis. bergantung juga, ada yang nampak ada yang tak nampak lagi. better sis pergi scan masa 7 / 8 weeks macam tu kalau ada rezeki insyaallah dah boleh nampak heartbeat dia ☺️

Sy hr tu scan 5 mggu bru nmpak kntung je.. Scan 7 mggu++ dh nmpak heartbeat. Better dlm 8 mggu ok kot nk p scan tgk... Dh blh nmpak heartbeat tu. Risau scan awal2 kang kecewa plak bila dktor ckp nmpak kntung kosong.

Nak lagi jelas sis scan nnti 8week ke atas. 😊kalau scan awl sgt, kdng2 xnmpk lg sis. Brgntung kpd rezeki masing2. Ada yg dh nmpk, ad yg xnmpk lg. Nnti tkut frust kalau xnmpk lg. Nnti kte plk pkir bukan2.

Utk anggaran, sis boleh kira menggunakan tarikh hari ptama last period. Sbb p klinik nanti doc akan guna cara yg sama. Masuk mggu 6-8 dah boleh p check dah utk sahkan kehamilan.

Sy masa upt dh positive terus pegi kk untuk comfirkan . X de scan pon . Dia just rasa-ii perut and tnya bila last period apa semua . Biasa awal-ii gini dlm 5w+ .

utk tahu brapa week kita dh pregnant, based on last period kita..klu nk scan utk cmfirm mngndung better 8w keatas...