Umur janin

Ade sesiapa yg mengalami mslh mcm sy? Ikutkan hari pertame last period umur janin should be 10w. Tapi haritu scan janin baru 7w. Period sy irregular. Ini petanda kandungan tak berkembang ke?

11 Balas

No worries, mcm kes saya pregnancy kali ni kalau ikut LMP dah 16w tapi baby saya baru 13w.. for irregular period, ada sesetengah kes normal & tak normal.. sebab previous pregnancy saya pun sama, LMP beza jauh dgn baby dan mmg baby tak berkembang so baby gugur sendiri time 10w (tapi baby mmg takde heatbeat since 6w lagi).. but for me, as long as ada jantung baby no need to worry ~ InsyaAllah baby sihat2 saja..

Sye pun skrng tengah mengalami nye last period sye 27/12 tahun lepas kalau ikutkan anggaran janin sye dh 13 week otw 14 week tapi bila scan awal bulan lepas bru 7 week and now 11w2d boleh jadi awak ovulasi lambat jangan risau tu normal je 10week gi scan and bukak buku pink yaaa..byk kan makan acid folid untuk first tremester ni bagi bayi berkembang dngn sihat🥰

1y ago

Eh lebih kurang sama la sis kita punya last period.. sy klu ikutkan baru 12minggu (3bln) secara tepatnya.. klu ikut yg irregular tu dah 14/15 minggu dah

sy 6 week bledding sehri dua.pastu masa kndungan 8 week blding agi ...sy gi scan alhmdulillah semua ok ...ada heartbeeat...masa scan 8 week masa sy sma 8 week.tapi sy scan masa 9 week dr ckp ukuran janin sy 7 week kecil dri sblum ..sy agk risau ..dr ckp x de apa nk 2 weeek repeat scan ..sy ada pengalamn mcm sy blh share x ..

Sama la, ikut last date period patutnya sy dh 16 week tp bila scan baru 10 week.. terkezut kita..plus dpt tau kandungan masih awal, mindset dh stress lemau sbb alahan yg kena hadap lagi lah lama..ingtkn dh nk masuk 2nd trimester..sabar jela😅

Sis sama mcm saya… klu period irregular itu NORMAL.. jgn risau sis.. mcm sy skrg alhamdulillah dh masuk 3bln.. klu ikut tarikh yg dokter kerjaan bgi mybe saya dan 14 or 15 minggu dh.. xsama..

saya sebulan beza dari tarikh lmp. sepatutnya due 9/9 jadi 9/10. doc cakap normal pasal period irregular. jadi ikut je size yg doc scan tu inshaAllah dia mmbesar dgn baik2 je tu.

Saya Masa week 8 sama tarikh week last period. Sekarang week 13. Tp scan ritu 14week lebih ni. Tp dr ikut week last period saya

irregular period mkna nya x tau bila wktu subur atau wktu persenyawaan lmbt. so its normal. tgu lgi 3w utk repeat scan.

normal je sis. lewat ovulasi lah tu. sy last period pertengahan nov tahun lepas. preggy baru 12w minggu ni

kalau irregular period, normal je kalau berbeza usia kandungan. lagi 1-2 minggu awak scan lagi.