hb

ade ke mommies kat sini makin lama hb makin low, kena amik darah, then hantar makmal, utk check thalassemia or anything yg mnyebabkan hb tak naik ? cuba shared sikit kot ade ~ tqia

1 Balas

sy anemia in pregnancy. memang payah naikkn HB. tapi nak tak nak perlu juga naikkn. jd makan ubt cara betul, makan sayur hijau sayur kacang mcm bendi kacang pjg bayam smua tu. hati ayam. dll. thalassemia ni sbnrny genetik. klu ayah atau ibu ada sejarah ni, anak akan ada juga. kalau jenis sis mmg low hb, jgn makan atau minum yg ada kaffein, smua tu la. makann bminyak junk food. sis google ada jumpa nanti mknn naik dan turun hb

5y ago

nk telan ubat yg payah.. hari2 mkn kurma dgn kismis.. minum air limau ksturi.. pati delima.. harap naik la tanpa ubat.. 😪