Steroid cream

Ade ke anak2 mommy dh pakai cream steroid waktu baby 2month..anak sy eczema..dr ad bg cream steroid cuma sy tkt nk pakaikan..(sy thu kalau dr dh tu mmg selamat tp sy still nk dptkn pendapat mommy2) thanks

8 Balas

kalau dokter yg bagi tkyh tkut anak saya pun ekzema doktr bgi ubat sapu steroid juga sapu nipis ii je selama 14hari kot kalau tak silap saya, steroid tak boleh pakai tebal dan terlalu jangka masa yang lama boleh nipiskan kulit jadi pakai nipis nipis je, dan anak kena selalu pakai pelembap untuk lembap kan kulit dia, ekzema ni tak boleh kulit kering kita kena rajin sapukan pelembap dkt kulit anak, cuaca pun kena jaga tak boleh panas kalau ber ekon suhu tu kena jaga tak boleh sejuk sngt tk boleh panas sangat, anak saya pun ekzema lepas sapu steroid yg dokter bagi Alhamdulillah nampak berkurang dh. jangan takut kalau dokter yang bagi ubat, sapu la dkt anak awk ubat tu ekzema ni gatal tau insyaallah boleh baik tu

mana2 krim yg "pkai skejap je baik",mesti Ada steroid. cuma beza kuantiti steroid Tu dlm kawalan/X je. Kita klau sakit ,gatal, xd msalah.. bby klau sakit,gatal,nak ckp pon xreti lgi. kesian klau merah pedih melecet tergaru2. smua benda yg Kita mkn,smua Ada risiko2 tertentu .selagi benda Tu dlm kawalan/pntauan Dr takde msalah pun. sapu nipis2 je. klau Dr ckp untuk 5 hari,ikut la 5 hari.. mcmtu.. dri pkai krim sebarangan, yg xtau kndungan, lgi bhaya..

sye.. sye dpt dr doktor pakar.. memg elok.. lps 2-3 hri trus baik.. for me steroid ke x steroid, asalkn elok then ok la.. nk try 'natural cream' pun klu x ssuai ngn anak pun msalah jgak.. some skin problem need steroid help to get better..

steroid cream memang akan ada kesan jangka masa panjang. dia serap dalam darah dan suppress immune system, nipiskan kulit etc. tapi kalau dah darurat, guna lah dalam kadar minimum.

Ank sy pun exzema. farmasist ckp pkai cream steroid tu nipis2 dan smpi dh surut je. lps tu sambung pkai lotion moisturiser. X boleh pkai berpnjngan lama2 steroid ni

any cream steroid kena sapu nipis2 sis. sblom nk sapu tu kne sapu aqua cream dlu. anak2 sye eczema jgk. mcm2 ubat dpt dah .

beli snowhite strawberry cream, alhamdulillah okay sangat untuk anak saya eczema. cream tu takde steroids

Kalau Dr yg bagi tu.. guna je sis, ikut je berapa kuantiti yg Dr suruh gunakan. InshaAllah selamat.