Hyperthyroidism..

Adakah ibu hamil yang menghidap simptom hyperthyroid boleh menjejaskan bayi dlaam kandungan? Sya perlukan penjelasan yg jelas ttg ini?

5 Balas

Apa yg penting sis kena inform ttg kandungan sis dgn doktor pakar yg merawat sis sebelum ni. Ikut semua temujanji & consume ubat yg doktor berikan mcm carbi or ptu. Jgn skip tau sbb penting utk sis especially bayi dr awal preggy sampai 4bulan pertama. Mmg byk prosedur if sis preggy sbb perlu pemantauan rapi sbb kena refer pakar MOPD,O&G &kk. Insya allah jika sis ikut semua nasihat doc semuanya smooth

4y ago

Alhamdulillah. Semoga semuanya dipermudahkan allah

boleh sy thu sblm sis diagnosis ade hyperhyroid, mcm mana simpton2 tu ehh??? sbb sy rasa mcm ade ckt2.. terutama bab ketar tgn.. duduk saja2 pn ketar. kalau letih lg lah sgt..

4y ago

Sya check blood for thyroid function test then reading result tgi..then simptom tu mcm headache, loss weight, bdn sentiasa rasa panas and body rashes/skinn dry also palpitation..

kalau tdk diubati mgkn boleh tp kalau makan ubt n ikut saranan doktor smua in shaa Allah tkde pape.. jgn tlampau pnt okay..

Sya pula hypothyroid sis..cepat semput klu berjln,cepat penat,berdebar2,tngan terketar2 dan rasa lembab bila buat kerja..

Serius memg ada rsa penat sgt then Rasa palpitations even in rest..risau la