Need help!!

Adakah cerai penyelesaian semuanya?

9 Balas

perceraian bukanlah penyelesaian mslh. sebelum ambil apa² tindakan, kena ada komunikasi diantara suami isteri. kena bincang bersama jika ada hal yg isteri/suami x puas hati. contohnya: jika isteri merasa terabai/tak dicintai spt mula² bercinta dahulu, kena terus terang dgn pasangan. sebab lelaki ni x peka mcm org perempuan. actually pasangan kita tetap mencintai kita tapi dia x expresikan mcm musim bercinta dahulu. dia ambil berat tapi x tunjuk. tapi once kita ckp terus terang, suami akan berubah mcm dulu².🤭ni memang sy buat😂😂sorry jika pendapat sy kurang membantu sebab sy x tahu mslh sis secara details.🤝

Tengok atas keadan puan. Kalau hidup bersama boleh mendatangkan kemudaratan padah diri sendiri kenapa perlu stay? Contoh pukul bagi lah peluang dari couple sampai ke kahwin sampai ke anak masih dipukul saya rasa itu memudaratkan.

kalau kata mmg tuh jalan yg terbaik lepas da discuss kdua2x pihak n dua2x da fikir masak2x bab ni, maybe yaa. tapi seeloknya kalau boleh selamatkan rumahtangga ,try lagi ,fikir betul2x. tambah kalau da ada anak.

depand on u..mcm i,tula jln tbaik.now bgia dgn second married..jgn sebab hal kecik,nk cerai.sket² nk cerai..bgantung sbb munasabah la.hope membantu.rujuk pjbt agama,mtk kaunseling ke ape²...

klu masing2 bley terima baik buruk masg2.. bley buang yg keruh ambil yg jernih.. jgn la bercerai.. tp klu da xde harapan.. mkn hati je.. cerai tu lebih baik..

tak ada yang betul tak ada yang salah. bergantung kepada diri masing2 dan masalah masing2. hanya sis sahaja yang tahu tahap nya.

depends on situation, klu dah takleh nak go sangat. boleh dijadikan cerai tu adalah penyelesaian nya. daripada merana sendiri.

Tidak. Dulu, saya selalu bagitahu orang yg ingin bercerai, perceraian bukan penyelesaian utama bg masalah rumah tangga.

1y ago

Saya selalu menasihati mereka, renung diri masing-masing dalam2. Adakah diri menjalani tanggungjawab yg betul sebagai seorang suami/ isteri. Jika tak betul, betulkan. Learning. Tak mampu buat, minta bantuan dgn yg mahir dlm bidang tu. Jika ia melibatkan emosi dan fikiran buntu, minta bantuan dgn kaunselor. Jika kita dah tenang dan bertindak dgn betul dan munasabah, pasangan kita masih macam tu dan memudaratkan kita, baik ambil tindakan sewajarnya dgn dapatkan nasihat dan tindakan undang-undang dgn pihak yg betul juga; peguam / jabatan bantuan guaman. Memang ambil masa. Sabar dan learning

Its depends masing2. Kami tak tau hidup sis dgn suami. Lebih baik minta pendapat yg lebih arif