Trimester Pertama

Adaka moms semua perna mengalami perasaan seperti saya di trimester pertama... 1. Muntah teruk dan tiada selera makan semua payah nak masuk makanan 2. Sakit dada di tambah lagi heartburn menyebabkan saya muntah berkali-kali 3. Muntah tak kira pagi atau malam 4. payudara saya rasa macam lebih sensitiv kadang sakit tapi masi boleh saya tahan 5. keputihan saya kadang putih pekat kadang cair seperti putih telur 6. saya cepat letih walaupun tiada la buat kerja berat sangat kalau malas adala tapi letih dia lain macam 7. perut terasa sentiasa rasa kembung kerap buang angin dan sendawa 8. Bila saya terhidu sesuatu bau yang tidak menyenangkan kepala saya akan pening sangat 9. Walaupun kipas tu dan no.3 paling kuat pakai aircond pun tetap rasa panas 10. semua makanan yang sedap-sedap tapi nampak geli di mata saya dan rasa nak muntah walaupun saya cuma tengok ja 11. Tumit kaki saya kadang terasa sakit lepas ja bangun dari tidur 12. Rasa nak baring sepanjang hari 13. susah nak tidur malam, kadang ada ja yang x kena 14. saya mudah mengalami stress kadang mood saya sentiasa berubah tidak sama seperti perasaan saya sebelum pregnant 15. Berat badan saya menurun sebelum pregnant saya perna timbang 55kg sekarang bila saya timbang lagi 50kg , turun 5kg 16. saya kerap buang air kecil pada waktu malam mesti nak bangun berkali-kali cari tandas walaupun saya dah kurangkan minum air tapi tetap sama mala air banyak pula tu yg keluar 17. Sebelum ni saya cirit-birit tapi sekarang dah berubah Saya mengalami sembelit pula najis berwarna hitam kadang ada darah sedikit

2 Balas

Semua tu normal bg ibu mengandung sis. Bertabahlah dgn alahan yg mungkin sampai ke bersalin

Semuanya normal 😁