Mcdonald cerclage

Ada yg pernah buat mcdonald cerclage@stitch? Boleh share pengalaman? Mcm mana ya penjagaan selepas cerclage?#ingintahu #pleasehelp #firstmom #bantusharing #mcdonaldcerclage

9 Balas

kalau pengalaman sy kali ni..doc suggest utk pakai arabin pessary (ring) sbb pernah ada pengalaman jalan bukak awl & kelahiran mati 2nd trimester..alhamdulillah, skrg kandungan dah msuk 9bln..tunggu hari utk doc bukak arabin & bersalin..sblm ni, doc bg sy pilihan sama ada nk ikat pangkal rahim @ pakai arabin..doc suggest arabin..dua2 ada pros & cons tp alhamdulillah arabin better pd pendapat sy walaupon sedikit mahal dlm 3++ ..xkena msuk bilik ot..selama pemakaian, rasa mcm xde pakai pape..cuma mula2 pakai akan rasa sedikit senak tp kejap jer, ada watery discharge awl2 tp lama2 dh ok..biasa kalau ada keluar keputihan, sy amalkan makan yogurt utk elakkan infection & gatal2..all the best ye mommy! may Allah ease..mf kalau xmembantu sgt

2y ago

sy xde penjagaan khusus selama pemakaian..makan pon mcm biasa..yea..doktor masukkan dr bawah tanpa bius dlm keadaan sedar..just stay calm..ikut arahan doktor..xsakit pon cuma rasa senak kejap jer..mula2 mungkin akan rasa sedikit xselesa bila duduk dipermukaan yg keras mcm kt atas lantai tu kan..tp lama2 dh ok..dh mcm xpakai pape plak..hihi..sy elakkan bersama dlu diawal pemakaian sbb takut tp doktor ckp bole jer kalau nk bersama xde mslh..atas keselesaan masing2..perjalanan jauh pon sy hold dlu smpai btol2 kuat..minimal bedrest..take care & all the best mommy!

saya tiada pengalaman. cuma saya tau pasal cerclage ni sebab anak 1st sy prem dan meninggal at 25w. so untuk next pregnancy, Dr akan cek ketabalan cervix, jika kurang dari 4cm tak silap kene buat cerclage. alhamdulillah ukuran sy lebih dari tu. apa yg sy faham cerclage ni untuk yang ada rahim tak kuat, mudah gugur atau anak lahir prem. ukurun cervix nya pendek jadi tak dapat menampung berat janin dalam rahim. sebab itu baby mudah keluar. jadi cerclage ni akan ikat pangkal rahim untuk kuatkan. bila tiba nak bersalin baru akan dibuka. baru ni Dr Imelda ada explain pasal cerclage ni. boleh baca di fb nya utk details

2y ago

Sy sbb keguguran bulan 1 kemarin.

Ibu kena dapatkan nasihat doctor pakar OG mengenai hal ini sebab bukan semua badan and kesihatan ibu sama. As far as I know, kena banyak berjaga-jaga and rehat, jangan buat kerja berat or angkat berat but best advice comes from the specialist juga and hopefully ada ibu - ibu yg berpengalaman dengan sutures kat cervix boleh advise juga.

maaf puan sy tidak ada pnglmn ttg ini..tp xpe..sy try up status puan ni ea..hrp ada mommy lain yg ada pnglmn blh share pnglmn mereka dgn puan..mg dpmudahkan segalanya..Allahuma aamiin

2y ago

sm2 kasih 😉✌🏻

tak tahu la pulak. ingatkan McDonald's beger mcd tu😅

2y ago

Hehe kita pun masa mula2 dgr gelak juga

cuba search dr imelda kat fb.. dia selalu share psl mcd ni..

2y ago

Tq sis. A ah ada baca juga. Cuma nak tau penjagaan lepas cerclage. Sbb kalau ikut pakar mmg xda apa cuma xboleh renyah dan melasak

Ikat pranakkan ke

2y ago

Ohhh..sbb jrak dkat jgk ke

mcdonald?🤔

2y ago

A ah nama dia tu🤣 mcdonald cerclage

Apa benda tu

2y ago

Jahitan pangkal rahim puan