Ruam ke kurap susu?

Ada yang tahu ni ruam or kurap susu? Pakai cream ape ye? Kesian tengok anak🥺 #pleasehelp #firstbaby

Ruam ke kurap susu?
9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Baby saya pun kena macam ni jugak masa hari ke5 pantang habis muka/leher and belakang kepala dia. 2-3kali pergi kk check kuning mengadu dekat doctor dia kata normal just lap je lepas dia menyusu tp takkan sampai [email protected] blkg kepala semua kan. Tiap kali check kuning mesti akan tanya doctor (lain lain doctor tiap kali checkup kan) Lepastu, lega bila doctor ni memahami mungkin sbb dia ada anak yg sblm sblm ni doctor muda lagi agaknyaa. So dia bagi ubat yg belah kanan tuu. Nampak sama sesungguhnya tak. Kiri tu ada alcohol sapu dekat pusat, kanan tu air je blh sapu kat muka dia semua tiap kali lepas mandi tunggu kering. Sapu lotion cetaphil. Alhamdulillah hilang n bersih mukaa baby skrg 47hari dah 😍

Baca lagi
Post reply image

alhamdulillah.,.anak saya xde ..ada pun sikit² sgt.. CL yg saya ambik hari² slps mandikan akan sapu baby oil kwsn pelipat² tu..termasuk bontot takut berak melecet..mmg xde ruam. waktu ngadung dulu saya mmg minum air kelapa hari² bila masuk 9 bln. maybe itu pun membantu

anak saya pun jadi macam tu juga...mula2 beli krim letak..tak ok...balik rumah mak,mak suruh letak tepung ubi..alhamdulilah..kering..esok letak lagi,tgk merah tu dah hilang..skrg nampak ja merah mmg cari tepung ubi ja😊

anak sy pun ada.. xtau juga sebab apa.. sy syak sbb susu botol dia kdg mngalir ke leher..sy letak cream Drapolene yg utk nappy dia tu.. Alhamdulillah surut jg.. kena rajin letak jgn apply byk la..

ank saya ada jgk tpi dekat kpla pnuh bile checkup tanya doc dia ckp ruam susu itu normal untuk budk nnti dia akn hilang sndri ....

TapFluencer

kena selalu kering kan bahagian leher.. saya selalu sapu losyen baby kt leher.. bg lembap... lapik napkin bila bby minum susu...

Anak saya pun ada sampai kat muka n kepala , malam saya sapu sudocream esok pagi dh surut ruam tu 👍🏻

kurap susu ni sis. sis kena lap dgn kapas basah. lepas tu keringkan. bby sy sy buat macam ni je.

takyah pakai cream apa² just letak bedak je byk² kat stu. nt dia kering dgn sdri

3mo ago

sama. mak sy pun ajar letak bedak Johnson je. esok tu elok je dah kering. kalau ada ruam ke apa, letak je bedak byk² sekejap je baik.