Boleh ke tak ya?

Ada yang kata tak boleh makan tembikai lagi-lagi 1st trimester. Betul ke? Buah apa yang bagus ya? #SeriusTanya

20 Balas

Mesti baca tak boleh tu sebab sejuk kan? tk elok utk rahim. Mengarut tu sebenarnya. tembikai la baik utk ibu hamil sbb boleh elak dehydration, tinggi vit A C. Baik jgk utk prmulaan pmbentukan bby. kalau loya mual tu terbaik mknn ialah tembikai. Sy bfore ni tembikai la hari² sy mkn spnjang TM1.

sma lah sis .. anak first mmg mula2 ada kndungan 3 bulan camtu sd kena pesan awl2 jgn mkn tmbikai sbb sejuk sgt tkut2 kot baby ada apa camtu lah lebih kurg org blg .. tp preggy anak kdua smua buah msuk mulut makan xpntang apa2 .. yg pnting bby sntiasa sihat2 sja syukur

sy xboleh makan tembikai .sebab angin...mula2 makan tembikai .seminggu juga xleh tidur sbb angin x keluar...lepas pada tu baru rasa okay bila da muntah keluar acid perut tu....atas orang..lain2..badan semua x sama..jangan pukul rata semua buah boleh makan

boleh je mkn tembikai awk..klau awk jenis muntah² msa 1st trim nie tmbikai la pling sesuai sbb utk elak bdn tu kurg air..buah lain amek je oren, pisang, buah naga..sy pn bkn pakar sgt..sma gak 1st mom..buah² nie yg biasa sy amek so far ok je😊

Saya suggest makan sebab tembikai salah satu buah yg bagus time pregnant. Cuma ambil dalam kuantiti sederhana. Make sure lebihkan sayur dan buah time pregnant. All the best and enjoy your pregnancy.

alahai, sis Tanpa Nama.. jgn la ckp mcm tu, sbb nk tahu lah saya tanya. sy 1st time, sy pun bkn xmmbaca, cuma ad yg kata boleh ada yg kata xboleh, org lain ok je jawabnya share ilmu, awk klu xnk share diam aje. emosi lah awak ni.

ade beze x, makan & minum air tembikai.. time2 puasa ni, dua bende ni je sy makan ngn minum... rasenye xde masalah utk 1st trimester.. kecuali lepas minum, jd pening2 ke.. tu kene tanye doktor balik la

sye suka Makan tembikai masa pregnant, Sampai keluar je baby, dia pon suka tembikai hahahahaha, tembikai bagus boleh hilangkan loya2 juga sis, cuma semua bende kene ambil jangan terlalu berlebihan

sebab apa ya tak boleh? saya makan je. tembikai bagus banyak air, lagi2 musim2 panas ni, puasa pula. elak kita dehydrated.

6mo ago

buah tembikai bagus sis. bnyk vit. sedikit tips dari sy ya. sis kalau rasa ragu2 nak makan sis cuba tengok dlm tap ni dekat bahagian food suggestions tu ada sis apa yg bagus and kurang bagus. then cara pengambilan pula better kita ambil dalam portion berpada2 or try and error first sbb kadang bukan makanan tu bersalah pun but body reaction manusia towards food ni berbeza2 so nak selamat try dlu sikit2 kalau ok baru makan mcm biasa. and sy ada nampak soalan sis pasal burger kan? pendapat saya la kan any fast food tu sis pun tahu kan even tak preggy pun not good kan. so kalau kita teringin kita makan je sis. but pada portion yg berpada2 sis. enjoy je sis pregnancy kali ni. jgn tak makan je.

setahu sy tembikai baik utk ibu² yg pregnant. tembikai dpt membantu memperbanyakkan air ketuban ibu . boleh google kot kebaikan buah tembikai utk ibu pregnant.