28 minggu

Ada x yang mcm sy. Sakit kt celah kangkang nak jalan pun payah. Sakit dia bawak ke pinggang smua. Normal ke ye? #1stbaby

37 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman puan, ketika hamil wanita mengalami pertambahan berat badan, malah, struktur tubuh juga boleh berubah. Pertambahan berat dan saiz tubuh ini boleh menyebabkan kesakitan pada pinggang dan belakang, sendi-sendi, serta celah kangkang yang mungkin mengalami iritasi akibat pertambahan daging atau kulit yang bergesel antara satu sama lain ketika berlakunya pergerakan. Hal ini adalah normal dan dialami oleh kebanyakan ibu hamil. Selain itu, penggunaan saiz seluar dalam yang kurang sesuai juga mungkin boleh menyebabkan iritasi ini. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Saya sakit pinggang belah kanan je.. tarik nafas dalam² pon sakit.. berdiri tegak pun sakit.. kena bongkok baru lega sikit.. las2 p kecemasan bermalam kat hospital 1 hari😬.. Jangkitan kuman dlm darah😬.. masuk antibiotik esoknya terus boleh jalan tegak😁..

sama sis . sy dari 3 bulan da rasa sakit . tambah lg peha kanan penah patah . kelengkang sakit . peha sakit . punggung pun sakit . sbb kite kan semakin mengembang. sy bru 5 bulan lebih . tp jl da macam org sarat 8 bulan 9 bulan .. sakit sgt .

Sama lha dgn saya..sakit bila bjln n masa tgh tukar2 posisi tidur..tukar sluar smbil bdiri pun sakit..pegerakan skg sgt slow smpi geram dgn suami klu bjln laju sgt😅 tp dktr ckp normal utk anak first so hadap dgn tabah ja la..hehe

5y ago

Sama la. Nk pkai sluar tu Allah sakitnya😂

Normal sis..sy pn tgh alami bnda yg sama..sakit tu xtau nk gtau cmna..sakit sgt time nk jln or bgn dri duduk..mlm2 pn tdo xbrape nk lena..time nk ubah position tu..ya Allah..sakit nya 😂😂

5y ago

😂😂😂 same la sy sis..kdg kjut suami..mtk tlg pegangkan tgn ble nk bgun..

Sama jugak tgh mgalami..mase ank 1st xpnh pulak skt cmni 😅 smge kte sume dmudahkn urusan semasa mgndung n bslin nnti..amin 🥰

same dgn sy sis..td tnye nurse..ni normal je..ikutkn due date 25/11/19..tpi bby xmoh kuar lgi..😅..sakit cmni lgi..tnda xde lgi..

Normal sis, nt dah makin dekat kawasan pelvic, belakang, peha, celah kangkang tu akan bertambah sakit, bertabah ye mumy

Ooo saya ingat tak normal,bila nk pkai seluar,mmg rase lenguh nya..saya pn sakit juga pakej kdg2 gatal bila salah makan huhu

5y ago

Kan.. nk angkat kaki pun sakit 😂😂 bngun tido xleh bwk bincang lenguh dia. Pstu tangan kerap bintat2 gatal😂

Haaa sy pon mcm tu. Sakit celah kangkang. Mcm lenguh2 tu. Kdg nk angkat kaki pon susah sbb lenguh.. Sy 25weeks