GBS

ada x mommy² di sini yang berpengalaman pregnant dan ada gbs? boleh kongsikan pengalaman☺️

1 Balas

Sy GBS positive masa pregnant anak first. Tak semua penghidap GBS akan ada masalah ni. Tapi, sy ada. Iaitu keputihan yang terlampau banyak sampai gatal. Masa preggy sy ada amik ubat insert 2 kali, untuk legakan kegatalan. Tak ada effect pada baby. Kalau bab makan, better kurangkan gula. Sbb sy perasan kalau sy ambil makanan atau minuman bergula. Private part lagi gatal dan keputihan lagi banyak. Masa dah dekat due, ibu yg ada GBS dinasihatkan untuk admit awal. Sbb doktor nak monitor dan masukkan antibiotic. Bila nak bersalin, In Shaa Allah baby tak kena bacteria tu. Doa dan fikir yang elok². This is my baby boy. Lahir cukup bulan, tanpa sebarang komplikasi disebabkan GBS. 🥰

4y ago

Tak ada effect pada suami. Cuma bahaya pada baby je. GBS tak boleh berjangkit pada suami. Cuma kita kena jaga kebersihan private part je.