Preggy 21weeks

Ada x ibu2 kat sni ada pengalaman hb trun naik,berat badan trun naik,kencing kotor🥺🥺sya risau nurse mcm2 ckp dgn sya..kdg2 jd rsa takut pla...gdm skrg da ok skit,,skrg hb,berat dn kencing ktor lgi mslah...hmmm...sya mkn bnyk jga...mnum air ksong bnyk..tp msi ada mslh lgi...

3 Balas

Kalau kencing kotor - 1. Banyakkan Minum air kosong (2-3L sehari) 2. Tukar seluar dalam dgn kerap apabila basah. 3. Kalau pakai pantyliner, tukar setiap 2 jam atau apabila ia basah. Pilih unscented punya pantyliner. 4. Lepas buang air kecil, cuci guna air sahaja. Jgn guna sebarang sabun, Jgn meruang 🚫 Cuci bahagian luar vagina sahaja. Lepas tu lap guna tuala kering dan bersih. 5. Sekali kala boleh lah minum air kelapa muda. Yang freshh dan tiada gula.

Untuk naikkan hb, kena makan makanan yg naikkan hb. Dalam app ni ada article tu. Puan search ja. Makan iron tablet setiap hari jgn tinggalkan. 🚫 Kopi, teh, coklat, koko, milo, minuman berkarbonat seperti cola. Semua ni akan turun kan hb. Kalau minum susu, dua jam lepas tu baru boleh makan iron tablet. Kalau sy, bgun tidur je makan iron. Sy tggu sejam baru sy minum susu.

2y ago

trma ksih sis kngsi pngalmn

Kalau berat masalah tu. Kena ikut diet suku suku separuh je. Tapi memandangkan puan ada gdm, kena kurangkan karbo dan jgn consume gula. Nasi sesenduk rata ayam/daging/ikan suku Sayur-sayuran separuh 🚫 Sos, kicap, gula, madu 🚫 Tepung gandum, tepung ubi, tepung jagung dll. 🚫 Segala jenis ubi 🚫 Fast food, kuih raya, biskut, junk food semua tinggalkan.