cek bp 2hari sekali

Ada x ibu² kat sini yg kena cek bp 2hari sekali sbb berat naik mendadak. Kenapa ye kena cek bp? Kenapa xminum air gula je..

2 Balas

Sma la kta sis..lps raya trus brt naik mdadak smpai kena cek bp 2hri skli..tu utk cek tanda2 pre eclampsia..tekanan drh tgi msa mgndung bhya..berat naik tu slh satu tanda wlaupn sbnrnya ibu mkn byk🤭. Sbb tu kna cek tknan drh urin dgn jntg bby 2hri skli tu..sbgai langkah bjaga2 la sbnrnya tu.

Sy dua2 buat. Minum air gula dah 2x, check bp pun buat dah 3x. Tapi dua2 normal je result. Cuma senang naik berat badan. Skrg dah maintain bila dah tggu hari nak bersalin 😅