Nk tnya jwb dgn iklas ye kwn2

Ada x dkt sni lahirkn ank 6 or 7 bulan mcmtu ?? Sbb sy bru 6 bulan hamil.. jln dh buka ,. Hrap2 bby blum kluar awal sngt 😭

2 Balas

thun lpas sy pernah bersalinkn ank sulung kndgn bru 6 bln sbb air ktuban dh pch n ksong dan dktr bgthu bby mmg xblh nk hdup klau lhir sbb paru2 xmtang...doc tpksa biarkn bby yg msh hdup mati lmas tnpa air ktuban...sy redha klau dh trtulis mcm tu sbb tu ank slung sy 2 thun ttc bru dpt ank...skrg alhmdulillah allh bg lg pluang ngndg kli ke 2 dh 22w dh skrg...hrp² slmat lhir ckup due....

2y ago

bukan selalu doctor akan inject ubt utk matangkan paru2 ke?

selalu doctor bgi ubt dlu utk tahan bukaan. and doctor selalu suggest, atleast 30w utk bby keluar. 30w bby dh boleh survive. cuma kena tahan dkt hospital je. my friend 44days bby kena tahan sampai ckup berat 2.5kg. sblm tu die kena tahan wad dlm 5 to 6days kot. masa tu dh 2cm bukaan at 29w. ngam2 30w air ketuban pecah and bby keluar normal.

2y ago

agak2 kena tahan wad berapa minggu ye? sy masih xda tanda nak melahirkn , tp dok suruh sy dekat wad sampai bersalin. sy baru 24w... sedihhh nya dgr... lgi pula ada ank kecik dkt rmh ,.