Tips pulihkan speech delay

Ada tips tak untuk pulihkan speech delay anak 6 tahun selain pergi hospital? Sebab duduk pedalaman, transport susah. Hospital jauh.

9 Balas

Bykkn berckp dgn anak smbil pandang muka anak, biarkan anak nmpak bentuk mulut kita ketika bercakap. Klau boleh, ckp perlahan lahan. Satu persatu. Ma ma nak ma kan, a dik nak ma kan? And bagi anak peluang utk balas pertanyaan kita. Klau anak pelat, jgn tepuk tgn mcm bangga anak kita pelat tp jgn juga malukan dia sbb salah ckp tp cuba ulang balik apa yg dia ckp tu, dgn ayat yg betul. Lagi 1, sentiasa berinteraksi dgn dia, nmpak apa apa beritahu dia, itu apa ini apa. Utk tambah kosa kata dia. Mungkin akn nmpak mcm pelik, lebih2 lg utk org yg tgok kita tp it works 😬 & paling penting kena sabar ya mommy ❤️ semoga Allah permudahkan

1y ago

Suka komen ni. Plus mama @zuizati kalau dpt grounding dgn anak area pukul 7-9am. Ini terapi semula jadi. Petua org dlu. Ada kata x masul akal tp sy ON je. Xrugi anak berkawan dgn alam. Tgk keindahan ciptaaan tuhan.. 💕

KT tiktok ada sorg doc specialist speech therapy jual mainan kanak2 yg ada masalah speech delay. try la tgk mainan tu sesuai tak dgn umur dia. sbb bila dia minat dan teruja dia akan ikut dan tgk bunyi2 yg dia dgn dari mulut kita. dan akan tiru kemudian

Mama kena byk buat activy yg mlbatkn mulut contohnya Main tiup belon Bunyi wesel Bwa bola pinpong Buat urutan di kws mulut Jgn depends on hosptal sbb terapi lambat . Saya ad ank autism and skrg byk sgt word dan dh ke skolah

da bawa pg specialist?? tkut telinga ada masalah.. n speech delay ni lebi tertarik ke bahasa english... cer try bawa ckp english.... speech delay ni sllu nya picky eater

kena rajin bersembang dengan anak. ajak menyanyi.. bercerita. kurangkan gadget, atau waktu menonton tv. ajak main mainan dan sambil bercerita.

rajin2 ajak berborak. bagi berkawan dgn kwn2 sebaya dia.

byk tanya soalan dan sabar tunggu dia jawab..

kene selalu cakap dgn anak

kene rajin borak