Baby fully FM sejak lahir

Hi. Ada tak ibu ibu di sini yang fully FM semenjak baby baru lahir? Saya 1st baby, susu lambat keluar. Baby pula tak pandai nak hisap sbb puting jenis tak timbul. Jadi sejak lahir 80% baby mmg fully FM. Hati memang kecewa sbb xmampu bagi BF & baby tak berpeluang mendapat khasiat antibody dari susu ibu.

7 Balas

takpe awak. tak berjaya breastfeeding anak yg sekarang tak mustahil anak seterus awak boleh breastfeeding. boleh follow group support happy breastfeeding kat fb. banyak info dan tip untuk nipple yg tenggelam. dan ada mommy yg ada masalah yang sama berjaya breastfeeding anak. untuk yang masalah nipple tenggelam tak semua masalah boleh selesai melalui online. kena jumpa pakar laktasi. mana² ibu dah buat terbaik dah utk anak. hanya awak yang tahu struggle ye mcm mana. apa yg kawan nak kata ignore jela. yang lebih penting nanti masa umur anak dah 18 tahun ke atas nanti. hasil nya nanti sama ada kita berjaya didik anak ke tak. panjang lagi cabaran nak didik anak zaman sekarang. 😘

Sma mcm sy sis jng puting xtimbul. Mmg niat hati nk bg BF sepenuhnya, tp air ssu xbnyk, mula2 sy mixed, then air susu sy dh kering hari ke-5, jd tpksa sy smbgkn dgn FM. Dr ank first, and second ni sy bg FM sejak lahir, so far berat bdn bby mnaik sbb brand FM sy bli ngam dgn penerimaan bdn diorg. Skrg bby dh usia, 1bln 2hari, smlm bw g klinik, ada naik timbng sbnyk 1.3kg. Xpa la sis, bg FM pon ok, wpn khsiatnya xsbnyk BF, yg penting bby mahu myusu dan xalergi ssu FM.

4y ago

Ya, ank first sy fully FM. So far, sjk dia minum FM, smpai ke umur 1tahun, ak sy sgt aktif, dr segi ksihatan dia xada lngs kna demam (wpn lps kna ccuk), alergi mahupon bnyk meragam. Blh dkatakn antibodi dia tahan smsa bby dulu.

Ramai ibu-ibu kt luar bg fm pada anak. ada jugak yg campur. no matter what you give to your, you lagi tau baby you..bkn org kt luar sana. orang kt luar mampu bagi nasihat saja, bkn marah or judge you. so, jgn stress sgt. even myself mix bf & fm sebab reason tertentu.

Masa mula lahir mix bf dengN fm sebab preparation untuk tinggal anak dekat kamoung bila saya dah nak masuk kelas semula sebab LDR dengan husband jadi anak tinggal kat kampung. Hari 19 start fully fm sebab saya dah start kelas and decide taknak tangguh sem..

Sy dr baby lahir dh bagi FM. cant bf fully sbb sakit blkg n pinggang teruk sgt. Susu pun x keluar byk. Alhamdulillah anak ok minum FM. perkembangan tip top. Berat pun naik elok. Dia pun xde demam or selesma so far. X byk meragam.

4y ago

Enfalac a+

seronoknya jumpa org2 yg positif mcm ni. ank sy fully fm since umur 2 bulan. puting x timbul n baby mengamuk2 tiap kali bagi direct bf since newborn tapi sedih ade je kwn2 yg kecam buat sy rasa down sgt2

Anak sy fully fm. Skrg dah 1 tahun 1bulan. Tak pernah demam.. Tak pernah selesma. Ya wpun xdpt khasiat dr susu badan tp sy bersyukur wpn minum susu FM anak boleh jalan seawal 11bulan. Perkembangan anak pun ok

4y ago

baby sis minum susu ape