Rectal swab untuk Ibu 36 week

Hi, ada tak mummy kat sini yang pernah kena swab dekat pungung? Minggu lepas saya buat swab dekat pungung sebab doktor kata nak amek sample dekat lubang dubur untuk tujuan kajian. Katanya Ibu yang pregnant 36 week yang akan diambil sample. Saya pun setuju tapi saya tak sangka pulak buat swab pungung tu menyakitkan sampai sekarang. Nak buang air besar sakit sangat2 sampaikan berdarah. Saya dah 37 week. Takut nak beranak kalau nak teran berak pun sakit sangat2. Nanti nak teran anak ada 2 tempat pulak yang sakit..Ada ke mummy yang pernah kena swab jugak dekat punggung? Kalau ada yang sama macam saya, berapa lama masa nak sembuh sakit tu ye?

2 Balas

Tu untuk cek GBS.. saya kena juga.. katanya procedure baru sekarang. Tapi tak sakit pon.. alhamdulillah 3 hari result keluar.. saya bebas GBS.. negatif alhamdulillah

Maaf, first time dengar ni. Sis ada apa apa problem kesihatan ke? Curious juga sampai kena camtu atas tujuan kajian. 😧 Kesian sis.

12mo ago

saya takda masalah kesihatan. doktor kata untuk tujuan kajian shj and results kajian tu tak sampai pada saya pun. sekadar nak mengkaji je.hmm trauma pulak rasa. nak solat serba tak kena sebab setiap posisi berdiri ke, rujuk ke, sujud ke tetap sakit