Pengalaman ibu2 Czer ..

Ada tak ibu2 dalam ni ada pengalaman Czer & bius separuh badan 🤭 rasa ngilu tak bila doktor seluk baby tarik keluar? Curios sebb sy lg seminggu due . Rasa takut pula🤣 so boleh bersedia if tetiba kena emergency Czer ke 😅#ingintahu #bantusharing #firstmom

17 Balas

Saya 2x czer. First half bius. Second full bius. Both tak rasa apa. Cuma first czer tu lepas bius hilang time duduk kt ward, azab betul dia punya sakit. Second time dah chill2 bangun p toilet sendiri. Yg first tu dpt lah tengok doc & nurse tgh sibuk2 ngerjakan kita, tp ada kain lah kt dpn muka cuma still nampak je dorang. Then dgr baby nangis, dorang tunjuk jantina & skin to skin. Second time baru mula operate rasa something tajam je atas perut tp tak sakit cuma terasa ada org garis2 kt perut. Terus tanya kenapa saya rasa tajam. Kelam kabut doc pakar bius inject ubat tidur. And terusss tidur. Bangun2 dah settle, anak kt husband 😌 So sakit x sakit tu depends dgn ubat bius lah kot. Kalau terasa something time operation terus suarakan. Yg second time czer i rasa tajam tu mmg dah agak sebab inject epidural 2x - first fail so buat lagi.

5mo ago

same mcm pnglamn saye.1st czer..elektif.2nd czer emergency dan full bius.sebb rse pisau .

mcm senak2 gitu ade lah and rasa perut kita bergoyang2 , lgi2 mcm saya ni perut byk lemak haha.. tp rasa sakit tu mmg tkde sbb dh dibius kan .. benda tu berlalu dgn pantas je takde sempat nk seram2 .. lagi2 dpt dgr suara baby terus lega and tk fikir pape dah .. cuma mcm saya alahan dgn ubt bius tu lps operate terus gatal2 satu muka dgn bdn mcm beruk , nk tidur pun susah sambil garu2.. kalau bius dh habis nnt and beg kencing dh kne buka kena siapkan fizikal utk bgun ketandas sbb mmg akan sakit

5mo ago

Tq shre ya mmy🥰

Saya 2x czer. Jgn takut tak sakit pun masa bedah. Bius separuh kaki xleh gerak. Badan menggigil (sbb efek epidural) campur sejuk aircond. Rasa gegar2 baby tolak tarik baby keluar cuma sekadar itu shj. Semua kesakitan selepas sesi pembedahan. 6 jam slps habis ubat bius, perlu bergantung dgn pil tahan sakit. 1st time kne bangun sendiri ke toilet lps bedah seksa skit la. Day after day getting better. Jangkalah akan ambil masa sedikit lama utk sembuh

5mo ago

Tq shre mamy🥰

tak rasa apa pun sbb dh bius. abdomen kebawah mmg tak rasa apa. tp pakar bius akn ada kt sblh inform apa yg dktr o&g buat disebalik kain tu. dia la yg bgtau bby nk keluar, bby dh keluar, nk tarik uri semua. after settle keluarkan uri, misi bawa bby kt kita utk skin to skin sekejap sblm sesi jahit. masa tu kepala dh melayang mengantuk. tup2 dh settle. bius hilang lps 6 jam prosedur. lps cabut tiub kencing baru slow2 bangun urus diri dan bby.

5mo ago

Tq share mmy🥰

tak. sekejap je. tahu tahu baby dah keluar dah. i kena cucuk bius tu 2x. first cucuk badan i keras. nurse kata i keraskan bahu so dia suruh lembutkan. ye la gila ke tak kerasss cuak kot first time masuk surgery room plak tu. then second time cucuk bius okay dah. memang tak rasa apa. nak angkat kaki naikkan ke katil surgery pon tak boleh, dah tak boleh rasa kebas dah semua. goodluck!! semoga selamat semuanya

5mo ago

Tq sharing momy🥰 n tq for the wish🥰

Kalau dah bius kita tak rasa pun tapi bila dok tekan perut untuk keluarkan baby tu terasa lah cuma tak sakit pun . Saya dari awal operate sampai habis saya still tengok kat cermin apa yang dok buat 😂. So far saya alhamdulillah lepas habis bius pun masih tak sakit sampai tolak ubat tahan sakit yang nurse bagi 😅. Bila dah balik rumah baru lah terasa sakit sikit sikit

Saye 2 kali czer dua² bius separuh badan.. memang rasa die godek² dalam perut.. ☺️semoga dipermudahkan segala urusan sis… saye dua² emergency czer.. ank no 3 czer sbb songsang last minit.. (dalam keadaan sakit tu baby boleh pusing² lagi) ank no 4 czer sbb jantung baby laju (baby lemas)

5mo ago

Tq share mmy🥰🥰

rsa bgoyang perut bila part diorang tolak² nk kluarkn bby tu tp xsakit pun. cuma lepas dh tolak msok wad nnti mindset kena kuat la. sbb lepastu yg akan rsa smua bnda. sakit tp tetap kena bgun jln p toilet sndri lpas buang beg kencing. pngalaman sy la e-czer 12.12

5mo ago

betol sis..sy pon anak first ceaser..part kluar kan baby tu,bergoyang perut..mental kene kuat lpastu..sbb kene buat sendiri...

Saya Czer Spruh bdn ….masa doc nak kluarkan baby dia tolak dripd kita punya dada Tolak baby kebawah … sya tgok semuanya dripd potong sampai la jahit 🤣 sbb boleh nmpk dekat lampu atas tu mcm cermin 😂

5mo ago

🤭 tq shre mmy

saya pula takda rasa perut ditekan ke baby dikeluarkan ke, memang takda rasa langsung tau ii ja baby dh keluar. time baby keluar tu saya rasa loya, ada orang dia rasa perut ditekan dan sebagainya..