Bersama suami.

ada tak ibu ibu selama pregnant tidak bersama langsung dengan suami kerana takut? #firstbaby_

20 Balas

Kalau mommies takda masalah Plasenta Previa (PP) tahap 3 atau 4, iaitu uri bawah, elakkan bersama. Kalau tahap 1 atau 2 boleh je cuma kena hati2, masih boleh bersama. Buat mommies yg ada pengalaman gugur, kena elakkan. Buat yg normal, Kalau ada keinginan bersama suami teruskan je. Gunakan posisi yang mommies selesa. Sebenarnya banyak kebaikannya. Air mani suami tu pun ada banyak benefit utk dlm perut kita (boleh google dan buat research). Dan bila dah makin besar baby, makin hampir tarikh, takda sakit, bila kerap bersama suami tu insyaAllah lagi mudahkan bukaan, selain banyak buat senaman ringan mcm berjalan kaki jgn tidur je. Ini fakta ya. Jadi jangan takut langsung untuk bersama. Sebaliknya, mmg bagus and suami la yg kena bantu buka laluan kita tu 😁 cuma janganlah ganas2 ya mommies. Semoga semuanya dipermudahkan! Perlu tahu: Hormon ibu mengandung ni ada masa dia taknak/tak selesa, tapi ada masa dia akan nak/sangat bak. Hormon tu akan lagi banyak masatu. Jadi jangan takut, and bincang dengan suami untuk teruskan bersama. Ianya tak membahayakan kandungan. Sebab bayi kita terletak/dilindungi dalam pelbagai lapisan rahim kita. Jadi takkan ganggu bayi. Kecuali yang ada pengalaman gugur yg ni high risk maka kena elakkan ^^

kandungan pertama sy. msa 8 weeks bersama suami terus pendarahan. sejak dri tu xpernah bersama suami smpai lh usia kandungan 37 weeks baru berani. skrng kandungan ke 2. dri awal prgnant smpailah usia kandungan 34 weeks bersama. msa 34 weeks tu sy kena contraction kuat lepas bersama n ada bukaan. masuk wad 3 hari😂.

tak takut, cuma nafsu tu takdaa, suami pun faham, sbb sy alahan bau bdan dia, jdi dia faham apa yg sy rsa, bila suami nak bhubungan, sy tpksa turutkan wlaupun bhubungan dlam keadaan yg xda mood 😅 santai, rileks sja 😂 skrng dh 38w,tpksa la hari² bhubungan, sbb doktor sarankan kerap bsma🤭

Saya pun tk bersama suami selama 9 bulan lepas dari dpt tahu mengandung. Ada sejarah pernah gugur sblm ni. Jadi kami hati2. Masing2 nak on tp takut2. Jadi puasa la 9 bulan. Lg 2 mgu saya due harap dipermudahkan perjalanan saya bersalin nanti. 🙏🏼☺️ #firstbaby

Saya pun tk bersama suami selama 9 bulan lepas dari dpt tahu mengandung. Ada sejarah pernah gugur sblm ni. Jadi kami hati2. Masing2 nak on tp takut2. Jadi puasa la 9 bulan. Lg 2 mgu saya due harap dipermudahkan perjalanan saya bersalin nanti. 🙏🏼☺️

Kdg lpas bersama sakit gila perut tu mcm baby mngeras pon ada,,mcm contraction pon ada..sakit yg mmg teramat sgt..lpas 5 6 jam cmtu bru ilg,,ada x yg rasa cmtu gak??normal ke eh??skg da 37w,,da x brani walaupon mmg dpt byk tips mcm tu tuk cptkn bukaan..

Sye pun firstbaby brani je bersama tp suami mmg xbrani. Die punye riso lebih dr kte yg pregnant ni. now da 35w. Penah mse 32w bersama sye da rse skt kt bawah so smpai skang kami mmg xbrani. Moga kite semua dipermudahkan bersalin oleh Allah SWT Amin 🤲

sepanjang 9 bulan mengandung, bersama baru 2 kali saja. tu pon last waktu kandungan 5 bulan kot. lepas pada tu mmg tak. suami tk berani. dia risau saya sakit or senak kat perut. saya sll je ajak tp suami yang risau terlebih. saya pon ok jelah.

3bulan dah tak pernah besama. 🙄 bila suami g kerja dlm hti ckp OK mlm ni bgi je lh peluang.bila suami dh blik tido atas katil sama hilang terus nafsu jdi x selera... 7hri lgi nk besalin ni hrap bernafsu lh biar pembukaan cepat ...

Saya pun fisrt baby .. dari 1st trimester mmg dah jarang bersama .. suami pun mgkin faham .. xde alahan tapi mmg takde mood nak bersama smpai nak dekat bersalin ni .. due smggu je lagi .. doakan saya & baby sihat 🤲

1y ago

saya pun sama due seminggu lagi, betul memang takde mood langsung nak bersama. Apa apa pun semoga dipermudahkan segala urusan aminnn 🤲🏻.