Turun Tanda 38weeks 1 day

Hi, ada tak ibu ibu kat sini dah turun tanda darah tapi belum ada bukaan ? Berapa lama ambik masa untuk bersalin ? Bole share pengalaman tak ? #firstmom#ingintahu

6 Balas

ada sakit tak? pengalaman kt kelantan. sy turun tanda genap 38w. turun lendir darah. 38w 1d, mlm tu contractions 10min skali.nak tido pun tk boleh sb firsttime jugak. nangis2 pg esoknya g husm bukaan bru 2cm. doc suruh balik dulu. 38w 3d. ada checkup kt kk. haritu mmg takboleh nk duduk. contractions 10min skali jugak. doc kk buat surat refer husm. sbb sy nk bsalin husm. suami suruh bsalin husm. tp bukaan baru 3cm. 38w 4d. pagi tu check bukaan baru 4cm. tp sakit 5min skali. lambat sangat bukaan. boleh solat lg subuh hingga zohor. azan asar dh takboleh nk bgerak. sakit 1min skali. pukul 7pm baru 6cm. tp masani time contraction dtg sy teran slow². nak suruh cepat bukaan pukul 10.30pm bukaan full. 10.55 slamat bsalin bbygirl. tp lain org lain sakitnya puan.sbb masa dlm ward.sbelum bsalin. ada yg tk sakit. ada yg pecah ketuban sikit2. ada yg dtg terus bsalin.

Anak pertama ambil masa lama sikit awak. Pengalaman saya dlm masa 24jam bru deliver baby. Harini keluar tanda 6am,esoknya bersalin 8am. Contraction pun lama. Anak pertama mmg ambil masa awak jln buka. Anak kedua kalau jarak kurang 4 tahun kehamilan nanti cepat je jalan buka.. Saya dlm contraction tu balik terus jalan2 shopping cari barang nak masuk wad nanti mcm termos, pinggan, selipar, dll. Jalan2 sambil layan contraction nak bagi jalan cepat buka.. Sampai rumah pun keliling jalan dlm rumah. Bila sakit contraction tu makin kerap, kerap yg lain macam terus pergi hosp.. Check jalan macam baru nak buka dr kata, admit tak lama admit buka 5cm. Terus tolak labor room 7am, 8am bersalin

saya turun tanda keluar lendir ptg dlm pkul 6. lps maghrib pegi hospital check xde bukaan lagi. esok nye tu ptg pukul 5, ade contraction. tapii x pegi hospital pon lagi, mlm keluar lendir darah. pon x pergi hospital sbb nurse kata lepas seluk akan ada darah. tapi decided pkul 4 pagi nak pegi hospital, tkut gastric 😂 emergency reject suruh pegi dewan bersalin rupa nya dah 3cm. terus admit, pkul 5 ptg bukaan jadi 5cm, pkul 8mlm 6cm, lastly kena emergency czer 😂 pukul 12 keluar ot 🥰

1st baby (38weeks 2day) - sampai rumah selepas balik kije. sempat baring. elok nak bangun turun lendir darah yg tak sempat ditahan2. sampai menitik ats lntai bilik. terus pergi hospital mlm tu doctor check ctg(contraction) dn bukaan belom ada. doctor bagi 2 pilihan. to stay or balik rumah. sy pilih balik rumah. esok tu around pukul 10pg baru start rasa contraction pergi hospital doctor check dh 4cm. petang tu nk dkt asar bersalin.

Sya 35w tanda mucus plug lendir + coklat cair tp xad laluan.

depends pd individu..