Susu formula untuk 1 year

Hi. Ada tak anak2 sebelum ni minum susu lembu dari newborn 0-12, najis semua ok.. Bila masuk 1year tukar susu. Mcm2 Susu da try Tapi baby sembelit pulak. Tukar lagi susu lain baby jadi cirit after seminggu. Bila check klinik swasta, doc ckp kemungkinan Dia allergic susu lembu n kena Tgu bpe hari Baru try lactose free/soy. Meantime saya kena kurangkan scoop lebihkan air(7oz,3 scoop) hari kedua ni still cirit lagi. Tapi baby aktif. Atas saranan doc Paeds sblum ni, Dia kena minum formula smpai 6 tahun Sbb Dia kurang mkn n baby prem. (Checkup Paeds Dia lmbt lagi bulan 4 next year untuk tanya soalan ni) Nak mintak pendapat mommy smua before saya proceed 2nd opinion checkup @ beli susu Baru,

1 Balas

macam anak saya. kalo dia cirit je saya lebihkan susu tu. alhamdulillah la nmpk la makin ok. yg 7onz 3 scoop tu doc yg suggest ke? kalo doc suggest ikot je la dulu. sbb cair sgt kalo air terlalu bnyk. sukatan lari sgt pon boleh buat cirit. tp kalo doc mmg sruh buat cmtu xley kata pe. lg1 saya akn beli ubat cirit farmasi tuk budak2 perisa vanilla boleh nak mix dgn susu or mnum tu saja pon boleh. kalo kata nk mix dgn susu kne kurang2 scoop susu tu coz perisa vanilla tu agak manis.

2y ago

Ye betul doc yg suggest. Saya pun terkejut jgk Knp nak cairkan sedangkan najis da cair, nutrisi pun da jadi kurang jgk la. Tanya jgk Tapi Dia insist kurangkan scoop. Itu saya tanya Kat sini sblum saya pergi 2nd klinik nak tnye opinion lain