8weeks pregnant

ada tak 1st trimester makan je muntah? tak makan salah, dah makan pun perut serba tak kena je. makan pun tak lalu. saya sampai emo sbb penat😭

10 Balas

huhu samalah sis. saya semua masuk perut muntah, pernah muntah keluar angin je bunyi urghh urghh. kiranya bdn dh penuh angin tp nak buat cemana, mkn semua tk lalu, kekdg rasa nk baring aje sbb takde tenaga. minum air masak lg laa, taknak masuk langsung. sy mkn biskut kering 2 tu je pun nnt sejam muntah kering, rasa mcm HB low gila. bygkn saya nak masak tu, potong bwg sambil duduk bersila, dh tak tahan sgt stop kejap baring then sambung. puasa ni tak tahu lah, nk makan kat opis mcm open space sgt. kalau tak makan lg teruk jdnya.

Ada je. Apa yg penting, set in mind ujian kehamilan ni sementara je. Nak terima sesuatu yg gembira (baby), pasti ada ujian kan? Hadapi ujian kehamilan ni dgn reda, syukur dan sabar. Bila anak dah lahir, kita dah ke dunia baru, KEHIDUPAN kita dah berubah dgn kehadiran orang baru. Ujian yg lain pula menanti . So Kuatkan semangat OK.

Sama Saya sampai 4 bulan takboleh nak angkat kepala, ter baring je. Tgk makanan loya. Mampu telan buah je tu pun sikit2. Try cari buah ke roti yg boleh telan atleast tak kosong. Takpun mkn VCO raspberry ada la juga nutrisi yg masuk dlm badan 🥰🤗

7mo ago

tengah alami..kdg2 nasi xblh nk telan..ada hri blh tp kuantiti skit la xsmpai 1 senduk pun..hrpkan nestum dgn biskut buah ja.. smpai la sy ada bleeding skit..

samalah sis. makan minum tak lepas, pape pun kne makan. dah makan nnt muntah, so cycle la sampai alahan ni okay. bila petang je kepala rasa berat sbb dh msuk angin. jd, kne laluinya juga. takpe, ini ujian. insyaAllah kejap ajeeee.

Pernah jgk. Alahan 7bulan. 2 bulan pertama x mkn nasi lgsg. X bleh bau nasi. Mkn biskut roti buah. Smpai berat turun 4kg. Nurse pn tkjut. Msuk 3 bulan bru bleh mkn nasi.

ada sis. saya latuhh. saya pun sampai nangis² . ini pregnancy ke 4 tapi ini kali pertama saya rasa teruk . kepala berat 24jam, tekak loya, perut tak selesa rasa bloated 😭

7mo ago

saya mampu makan buah je. sbb nasinya tak lalu😭

Saya lah tu 😭 tak makan lapar, nak makan tak selera, dah makan perut tak selesa, bloated. Malam2 pukul 2-3 pagi wajib bangun makan sbb lapar sangat2. 😭

sama laaa kitaa.. now badan berangin ieee... makn semua rasa tawar jeee.

tengah alamii..sabar sja la

cuba minum air mineral spritzer

7mo ago

kekal hidrat dan kurangkn rasa mual...