Kencing Manis

Hi ada siapa2 mommies sini yang ada kencing manis? Cuba share apa makanan yang sesuai.

2 Balas

Klu boleh elakkan mkn n mnum yg manis2.. susu pekat manis, kuih2, kek, biskut..roti yg dietition syorkan klu gardenia tu roti putih, roti wholemeal, whole grain (plastik ijau dgn plastic purple), klu biskut pulak biskut lemak kosong tu je boleh..tu pon skali mkn 6 keping je.. buah2 boleh makan tp kuantiti yg sedikit.. tp klu kencing manis buah dmakan lepas mkn bnde berat (nasi) sbb klu mkn buah dulu sblum mkn nasi , bacaan gula lg mcanak naik.. Beras perang @ basmathi tu boleh ambik lebih sikit drpd beras biasa tu.. Pastu tips sy klu hari nak cek bsp tu..sy elakkan mnum air manis..bykkan mkn sup sayur..nasi mkn dlm secawan je..pagi ambik roti sandwich ke, 2 keping..

Mase pegnet dekat nak bsp sya kawl la makan.. Bila hari lain makan je apa teringin.. Tapi bnyk la minum air putih..

5y ago

Tak pasti.. Sbb nanti kan ada repeat minum air gula.. Result sya sebulan lg baru dapat.. Huhuhu..mmg risau sngt sis..