Masuk iron

Ada sesiapa yang ada pengalaman masuk iron kat hospital tak ? Minggu depan ni saya kena pergi hospital kajang untuk masuk iron sebabkan anemia teruk dah nak masuk 32 weeks. Jadi saya nak tahu perjalanan & prosesnya macam mana. Jika ada yang sudi share boleh reply ya, terima kasih.

2 Balas

saya dulu kena cucuk cosmofer masa 32 week, kena 6 dose. mmg terasa sakitnya kena cucuk kat punggung haha, now anak dah setahun 2 bulan masih terasa dan ada lg kesan lebam kat situ.

2w ago

cucuk punggung tu mmg bertahun nk hilang. masa ank sulung sy kena cucuk 7 dose masa 26w. ada misi pndai cucuk, takla sakit. dpt yg xpndai cucuk, hm tahan je la. yg no 2 masuk drip 30w. ni alhamdulillah xsakit cuma nk kena stay seharian kt kk.

sy cuma ada pnglmn msuk iron drip kt kk saja. rasanya lebih kurang saja prosedur cuma ubt tu awk xperlu ambil dkt farmasi.

2w ago

klu drip tak rasa apa pun..cuma tang nk cari urat kt tgn utk cucuk branula tu...ada rezeki sekali cucuk terus dpt. sy 3 kali kena cucuk sbb urat bsr tk brp nmpk. lps cucuk branula semua, 20 minit pertama dikira as trial dose, utk tgk sama ada bdn kita blh adapt dgn ubt tu atau tak. btw ubat tu pekat dan akn dicampur dgn normal saline utk drip masuk ke bdn. if semua ok, kita just buat hal sndri, smpai habis drip. anggaran dlm 6 jam utk habis drip.