Bayi susah nak berak

Ada sesiapa tahu x mcm mne nk buat bayi berak? Dh 3hri xberak.. Kesian dia tgk duk meneran2 tp xkluar2.. K normal mcm tu? Smpai menagis2

4 Balas

kalau awak memang fully bf, normal je anak tak berak dalam 5-6 hari.. macam anka saya haritu, 3 hari setengah tak berak.. meneran pun sampai menangis sakit merah muka.. kesian tengok.. sekali petang nak mandikan dia, baby berak banyak terus sampai bocor pampers 😂 lepas tu dah ok dia berak.. selang 2-3 hari, dia lama tak berak balik n lepas tu berak banyak lagi.. so normal je.. dia meneran2 tu sebab nak belajar kuatkan otot usus.. kalau dah lebih seminggu still tak berak, boleh terus refer doktor.. sementara tu, kerapkan buat urutan ILU, kayuh basikal, tolak² lutut ke dada.. boleh membantu dia kentut/berak

baby saya penah macam tu jugak. tapi saya baca normal. ada range hari baby tak berak ikut umur. baby saya dlm 4 hari tak berak. lepas tu hari ke lima dh macam biasa balik. yg meneran tu kalau baby taknak berak pun diaorg akan meneran. yg ni pun normal. tapi still kena pantau jugak. kalau rasa was was better gi klinik je tanya nurse atau doktor

mcm baby saya jugak. nk kentut pon nangis. mungkin blh tgk pemakanan ibu utk ibu yg menyusu. saya minum milo baby saya mmg susah nk teran berak. tapi milo my fav jdi terpaksala berkorban skjp🥲

urut perut dia pkai minyak telon - urutan iloveyou. buat exercise kayuh basikal.