Hisapan bayi

Hi. Ada sesiapa tahu apa kesan pada breast kalau baby hanya prefer hisap breast belah kiri sahaja? Dari segi kuantiti foremilk / hindmilk? Thank you

2 Balas

1) Foremilk dan Hindmilk both penting utk baby kita. https://vt.tiktok.com/ZS8PV1BYN/ 2) both breast awak ada foremilk & hindmilk. cuma bila baby byk directfeeding pada sebelah breast saja, breast awak akan jadi unbalance mean akan nampak besar sebelah kecik sebelah. nak samakan semula breast awak kena kerap offer pada sebelah lagi yg baby tak directfeeding . 3) Foremilk ni susu awalan. of cos baby awak akan dapat. hindmilk ni susu akhir. jadi nak dpt susu hindmilk ni awak kena biar baby yg directfeed sampai baby lepas sendiri nipple awak. bagi baby directfeed dlm masa 15-20min. kuantiti tu kita tak boleh tengok sbb baby directfeed. awak boleh nampak perubahan dgn melihat ada tanda2 ni dkt baby awak. boleh refer gmbr sy attached ni

breast besar sebelah nanti . tapi kalau tiap kali dia hisap bagi sebelah je, baru dia dpt hindmilk.