Bersalin Awal

Ada sesiapa ada experience tak, lahir bby awal, secara normal di hospital kerajaan. Katakan 36w.. Kena tahan ward tak.. Or baby kena tahan ke?

1 Balas

36 minggu dikira late preterm infant (LPI). Tp perkembangan bdn n paru2 dh cukup matang utk baby survive luar rahim. Bergantung pada brat badan jugak, dan pernafasan baby. Kalau berat mencukupi, xde isu lain, tak perlu pn baby stay ward. Boleh balik.

5y ago

Saya ank kedua lahir 36 minggu.. Pkl 2.59am bersalin.. Pkl 9am hr yang sama dh discharge