Tips minum air gula

Ada sapa2 boleh share tips tak nak minum air gula.. Saya tak pernah minum lagi.. Kamis nie 1St time for 28 week.. Dengar kata ada Yang muntah la, tu la nie la.. Sapa2 share tips boleh..? #ingintahu #firstbaby #bantusharing

22 Balas

bagi sy tips dia make sure mind set tu. kalau duk dgr org ckp minum air gula muntah la bagai2 tu mcm tu la kita akan fikir.. sebenarnya not bad pun air gula tu.. dia manis kosong xda perisa tu mcm kita xboleh terima.. minum je mcm biasa insyaallah ok je.. sy minum byk teguk je alhamdulillah elok habis 😂😂.. sis pikir satu je.. kalau sis muntah minum air gula tu sis kena repeat lagi tau.. kalau xnak kena repeat jgn pikir yg bukan2.. mybe yg mana muntah tu mybe alahan dgn mknan dia belum habis, kdg hormon.. tips dia think positif..

2y ago

Bestnya ada perisa. Kk tmpat saya air gula kosong je 😂😂

kalau dah biasa minum air manis2,yg hipster2 tu yg ada coklat/syrup meleleh tu semua..maybe boleh telan tanpa risau manis nak termuntah tu semua. mcm saya sebelum minum tu tarik nafas panjang dulu,lepas tu telan jangan stop2..one shot je teguk air gula tu..yg penting kena sabar sebab lepas telan tu,tekak rasa perit sikit tapi tak lama pon hilang perit tu bila dah telan air liur,ok je..jgn risau..set je dalam kepala, air tu sedap..hehehe..good luck mummy!!

2y ago

lpas mnum air gula tu, trus mnum air ksong bleh k?? utk brsihkn tekak tu spya xpdih..🤭

sebelum minum baca bismillah. minum secara perlahan²,seteguk² dulu. air tu mmg manis sangat. saya minum sampai terbatuk²,terasa gula melekat kat tekak 😅. Alhamdulillah,berjaya juga habiskan. nurse bagi air gula suam. jadi bila masuk perut tu rasa sedap je perut yg kosong ni. awak jangan sampai termuntah ye. nanti nurse akan set appoitment lagi untuk awak minum air gula lagi skali. jadi,kalau rasa nak muntah,sapu minyak angin cepat² ye mummy.

2y ago

tak besar pun,guna mug size biasa je tu. tapi tempat lain tak tahu la saya diaorg guna cawan apa. lagi satu saya dapat air glukosa. bukan gula pasir biasa tu..

Mcm sye pulak kk port klang serve air gula perisa oren..tips dia minum je jgn berenti lama untuk tarik nafas..sye aritu minum separuh pastu stop jap tarik nafas then sambung balik..Mindset masa tu pikir dahaga n lapar .. alhamdulillah tak muntah tak pening lepas minum air gula walaupun pada hari yg sama sye kene scan baby,cek bp😁

Saya baru je minum 28 minggu kali kedua , kali pertama masa 10 minggu , alhamdullillah tak muntah pun tips dia tarik nafas minum setengah , then berenti tarik nafas balik then berenti jangan minum sikit-sikit then siap terus keluar sapu minyak kat tengkok 😂

minum time perut tgh kosong..normal la sis. sbnrnya pada sy air gula tu biasa je..cme mnis. yg buatkan kita jd nk muntah..sbb perut tgh kosong kan. so far sy minum dlu,n lepas bersalin ok je..sekali minum je.

Sebelum minum, minum air kosong seteguk dua.. Lepas tu minum air gula sekali nafas tapi jangan muntah depan nurse.. Nanti kena minum lagi sekali.. Sy dulu, lepas 30 minit g tandas muntah.. Tak tahan manisnya..

2y ago

Terdesak wak.. Tekak kering, sy minum air kosong tu tak banyak mana pun.. Bagi basah tekak jer

Mcm sy kena minum air gula masa 12 weeks, sy cari tmpt yg tak crowded utk minum..bau dulu air gula, n minum slow2..lps minum sy terus masuk kereta n berehat dkt rumah..

saya punya mindset 1 je..saya lapar..so anggap air gula tu mcm mknn..tuptup abes dah minum..siap cakap sedap lg kt nurse..smpai nurse gelak2

Baru minum tadi.. Air gula tu suam2.. Rasa barli tp versi lebih gula. Sebab kene puasa, jd telan je lah.. Alhmdllh okay je 🤗