Baru masuk 6 minggu..

Ada mommy tahu? Rasa mengalir je dekat bawah tu. So far takada rasa sakit lagi. #firstbaby #seriusnanya

Baru masuk 6 minggu..
21 Balas

sy de pengalaman nk share tahun 2019. sy mula kuar berterusan cmni Dan x sakit dlm 2 hari. pergi Klinik swasta 2 hari berturut doc Kate just monitor. and doc xbekal kan dusphton wlaupun sy minta. doc Kate, klau u ambil dusphton skalipun, klau nak gugur, die akan gugur juga. sebab tu die suh pantau je dlu and bedrest. hari ke 3 darah pekat hitam kua diiringi sakit pinggang cam sengugut. sy mse tu kat ofis. start sakit tghari smpai ptg. sy xtau yg sebenarnya sy gugur. ptg tu kuar cm something kat bawah. pas bnda tu kua sy xsakit dah. rupanya bile check, ianya kantung yg kua. g Klinik, doc ckp keguguran. Dan refer hospital utk tgk. alhamdulillah xkena cuci sebab complete miscarriage. dalam 2 bulan pas tu, sy pregnant balik Dan skrg anak pun dah 3 tahun. and skrg sy tgh pregnant anak kedua. lain org, lain pengalaman. klau spotting yg xde sakit and stop dah insya Allah xde ape. sebab klau bace article yg luar negara 12 weeks ke bawah msih normal klau de spotting as long as sikit saje and stop Dan x sakit.tapi klau berterusan makin lama makin byk takut ancaman keguguran . ni just pengalaman sy. setiap org xsme. sy doakan semoga sis and kandungan sis sihat ya. pergi la jumpa doc utk rujukan.

saya pun mcm ni masa 7 weeks pregnant, pegi klinik buat ultrasound xnampak kantung, terus pegi hospital serdang, dorang sangat serius, terus cek, pakai ultrasound biasa, doktor kata nampak kantung, cuma janin xnampak sebb kecik sgt lagi..terus doktor minta pakar turun untuk cek dari bawah..Alhamdulillah jumpa kantung n baby sekali..doktor bagi ubat kuat rahim makan untuk 2 minggu pastu pegi cek balik kat hosp..doktor kata semua okay dah, so stop ubat kuat rahim,now anak da nak masuk 1 tahun 6 bulan

mcm sy mse kandungan msuk 10 mggu...ade kuo drh...rse laju je mcm dtg period..tp xbnyk la...ptg tu sy trus g hspital...sy cek ngn scan bby...rpenye sy kne kencing kotor,lpstu doc kata drh tu sbb mngkin janin bru nk mnjd dia lekat kt dinding rahim kita ...pstu dia scan perut,alhamdulillah bby sy ok...da gerak ckit2..skrg kandungan sy da 13 mggu...

kalau ada spotting terus menerus cuba gi klinik atau hospital scan baby... kalau ada heartbeat lg mintak ubat kuat rahim... saya baru 3 hari gugur... baby stop membesar dan takde heartbeat... ada spotting dan lendir coklat2... last2 gugur sendiri selepas 1 jam sakit perut... doktor ckp klu baby ada heartbeat mungkin boleh bg ubat kuat rahim...

awak pergi klinik . kalau hosp biasa dia takkn bg ubat apa apa . mcm sy dlu bleeding dia suruh je sy blk sbb dia ckp awal pregnancy mmg gitu . last last sy gugur . tp tgk hosp mgkin . ada yg nk bg , mgkin dia akn bg ubat laa . kali kedua pregnant , sy p swasta ada spoting dpt ubat kuat rhim . alhamdulillah okay . skg da 6 bln .

jika alami spotting mcmni ia adalah tidak normal puan..puan perlu ke hsptl asap tuk dptkn rawatan dkhuatiri tanda awal tuk alami keguguran..mungkin ada spruh org kata normal...tp pd bdn kita sebaliknya jika rahim kita tak kuat.....jgn lengah2 lg k...trus ke hsptl..mg dpmudahkan segalanya amiin

sayaa pun mcmtu . first pregnancy jd cmtu dan gugur . second pregnancy dari awal pregnant smpai laa 10weeks keluar darah , g klinik doc bg dusphaton . now baby dh 6months . counting months nak beranak . hehehe

Tolong segera pergi kecemasan hospital miss..doktor akan check apa terjadi..kalau masih ada dia akan bagi ubat..then jgn banyak bergerak..makesure bedrest saja secukupnya

Tak normal wak, sy camni la biar2 lepastu gugur masa 12 weeks turun darah, pergi hospital kena cuci. Completely misscariage . Sakit kena cuci. Baik pergi hospital!!! 😭

jmpa doc utk penjelasan, klu tkut ke hospital, pergi ke klinik yg ada scan n doc pmpn dia blh jawab smua persoalan kita n mnta apa dia suggest.