Week 11 skrg, baru start muntah2 sampai tak dapat tido waktu malam

Ada makan pagi / tengah hari / malam macam biasa, tp quantity tak byk. Muntah kuning putih, kadang kala rasa mual sangat2 tp muntah tak keluar. Boleh share tips untuk membantu keadaan sy skrg? Terima kasih.

5 Balas

Saya dari week 6 sampai sekarang week 21, alahan tak pernah berhenti. Pagi petang siang malam muntah. Muntah pulak setiap 20 minit. Doctor diagnosed as Hyperemesis Gravidarum. Sampai kena warded. Drip. Berat dari 42kg turun drop teruk sampai 37kg. HB dari 12.9 turun ke 10. Ubat tahan muntah pun tak jalan. Morning sickness memang tak boleh control. Semua depends pada badan. Ada orang makan sikit tapi banyak kali buat hilang mual muntah. Ada orang makan ubat dah okay. Ada orang minum air halia+madu okay. Ada yang snacking kekacang or buah kering. Awak kena try & error. Even saya sekarang dah 22 weeks, still try & error apa boleh apa tak boleh.

kalau tak tahan mtk doktor ubat tahan muntah ..sy dulu smpai prgi hosp sbb 3 hari mkn mnum smua muntah balik ...da rse dehydrated sgt ..doktor bgi ubat tahan muntah ..tapi kalau muntah mual tpi msih boleh mkn mnum tu normal jee ...

Jgn biarkn perut kosong, mkn sedikit tp kerap, elak ambil mknan atau minuman masam, atau boleh minta ubat tahan muntah. Klu berat tetap menurun dan makin teruk, refer doctor nti doctor decide perlu masuk air/admit wad etc.

Makan kerap tapi sikit sikit.. muntah kuning biase perut kosong.. nati bgtau misi @ doktor dorang bagi ubat alahan

Minum air limau kasturi..jgn bubuh gula...bubuh secubit garam..Insya-Allah dpt membantu