Boleh Ke Menyusu Badan Kalau Puting Buta ?

Ada ke mommy dalam ni yang masalah puting bute means puting tertarik ke dalam ? Selalu risau takot tak boleh nak nyusukan ank nanti . Bulan 10 ni due dah 🥺Selalu terpikir boleh ke nyusukan ank nanti ? Tapi mase checkup nurse cakap saya boleh nyusukan ank jangan risau katanya . Tapi saya tetap risau jugak 😔 ##pleasehelp ##seriusnanya ##jangandibully

2 Balas

Untuk permulaan, memang mcm susah anak nak latching sebab puting tu ke dlm. Tapi lama2, bila puan selalu bagi sebelah yg puting ke dlm tu, bila baby sedut, puting akan keluar sikit2. Memang akan sakit tapi lama2 ok. Boleh pakai breastpump jugak utk tolong suck out puting tu tp jgn set yg level yg paling kuat. Akan cederakan tisu kawasan puting puan. Sy dulu pun ada masalah mcm ni sebelah puting ke dlm. Anak nak menyusu sebelah je, sebelah lagi tak nak sebab dia susah nak hisap tapi sy bagi je jugak. Sekarang dua2 belah tak ada masalah dia nak hisap sebab yg sebelah puting ke dlm tu pun dah keluar

boleh . kene byk blja ilmu penyusuan dgn pakar lactation kt fb ade tiktok ada