dugaan hematuria..

Ada ibu2 yang pernah dengar hematuria? Pregnant 33 weeks sy kene warded 8 hari kerana hematuria..alhamdulillah baby sihat sekarang dah 34 weeks 5 day..

dugaan hematuria..
24 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, tahniah atas kelahiran bayi anda. Semoga anda dan bayi sentiasa sihat. Memandangkan ramai yang bertanya mengenai apakah itu hematuria, saya akan terangkan sedikit di sini mengenainya. Hematuria bermaksud kencing berdarah. Hematuria boleh terbahagi kepada frank hematuria dimana darah jelas kelihatan di dalam air kencing, atau microscopic hematuria, iaitu darah yang dikesan melalui ujian makmal. Masalah hematuria biasanya terjadi disebabkan oleh jangkitan kuman dalam saluran kencing. Namun, ia juga boleh disebabkan oleh masalah lain seperti batu karang, masalah buah pinggang atau kecederaan buah pinggan atau mana-mana bahagian dalam saluran atau pundi kencing. Sila rujuk kepada doktor dengan segera sekiranya mengalami masalah kencing berdarah, sakit ketika kencing atau gejala-gejala lain yang membimbangkan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Sama dgn sy sis . Sy hematuria since 18weeks . Xd symptom,ttbe nak kncg trs bdrh kua ketul then xleh kncg lgsung saluran dh block jd prt cramp sy rasa mcm nak beranak 1st time kena . Seminggu kena admit . Lps tu,kena lg masa 24weeks yg ni 3hri je admit.doc just psg CBD (tube kncg) ngan irrigation bladder tuk cuci drh . Lps sbulan kena lg masa 28weeks 😂 boleh kata tiap bln jd . Skg tgal lg 2bln nak bsalin hope xkena lg 😂 actually lps ultrasound doc jmp ad ktulan drh beku d buah pggang tp size yg tlalu kecil yg xmmerlukan operation. Dah refer pakar,klo size ktulan tu besar sikit akan buat operation tp slpas deliver baby . Wlau macam mana pn baby sihat .

5y ago

Wallahu'alam sis..buat masa ni ok lg..in shaa allah..dah buat ultrasound br tahu..

Yup..kencing berdarah..tp masa kene takde rasa sakit or any symptoms..ada dr.pakar yang dah terang kan a bit tentang hematuria ni pada ruangan komen.. Puncanye boleh jadi batu karang dalam buah pinggang or infection pada saluran kencing.. Masa di wad doktor memang ada tanya samada kencing ada sakit atau tak cuma saya takde rasa sakit..

Sy dlm urine ada blood and protein. Tapi memg kencing takde sakit, urine pun jernih.. Scan buah pinggang normal. Skrg 34w. Tggu lepas bersalin doc suruh check balik. Kalau sama jugak, kena refer pakar buah pinggang 😔

Semoga sis segera diberikan kesembuhan & kesihatan yg baik. Aaamiinnn3 ya Allah. Sabarla sis. Dugaan kita orang perempuan. InshaAllah x sia2 nanti di akhirat. 💖

Sy kne mse16w. 2mggu jgk bru darah clear.. Sepanjang tu kne dtg klinik hri2,cek kencing dgn tekanan drh.. Ni mse firstvpregncy in 2015.. Tahun ni pregnt x kene

Sllu kalau buat urine ade sgkot x drh dlm urine? Sbb sy pn sgkot msa kndungan 5bulan 50mmol,br ni 6bln c. Up 10mmol..hope tt sudi share

5y ago

Pernah sangkut jg tp masa tu kandungan lbh kurang mcm sis jg 5 6 bln..sangkut sbb ada blood tp urine tak bertukar warna mcm dalam gambar yg sy post tu..bila kandungan betul2 dah masuk 33 weeks check urine kat kkia baru perasan yang urine bertukar warna..kene selalu tengok urine sebenarnye..banyak minum air 0 sekurang kurangnye 3 ltr sehari..kerap buang air pun xpe janji buah pinggang ok sis..

Allahuakbar... Kesiannya.... Mesti pedih kann... Sabar sis... Lagi banyak dugaan lagi banyak pahala.... In Syaa Allah

First time denga.. Mcm2 penyakit la time pregnant ni...smoga sis diberikn kesihtn yg baik sepanjang pregnant..

Ni masa mula2 kena hematuria .byk drh turun smpai tpksa masok darah 1bag . Hb selalu low bila kena admit .