Sembelit yang berterusan

Hi, ada ibu-ibu yg mengalami masalah sembelit ke walaupon selalu makan buah & sayur??sy 15w tapi still susah nak buang air besar #bantusharing #firstbaby #1stimemom

8 Balas

saya pun. dulu dh minum bnyk air kosong dan ambil byk buah dan sayur tp sembelit juga. smpai jadi buasir. huhu.. awak kena jaga dr skrg jgn biar sembelit lama2 nnt jadi buasir lagi sakit.. skrg ni sy dh masuk 30w ok skit.. saya start ambil iron tablet dengan pati delima gulsan. lepas tu ambil juga jus kurma hidayah, mkn betik ranum, air masak tambah chia seed. standy ubat lembut najis, lactulose (ni Dr yg bg, jgn ambil pelawas jenis lain), kalau sehari tak boleh buang mmg terus ambil ubat ni.. penting kena make sure setiap hari boleh membuang...

ubt kk yg sis mkan tu pun bole jd punca sembelit.. pagi2 bngun sis mkam kurma 2biji gn air suam.. sy bt camtu alhamdulillah xkena sembelit dh, klau x sembelit sy teruk sbb mkan iberet.. tp nak xnak ubt tu still kna mkan la, xleh skip

Saya start dari 34w rasa sembelit tuh smpai sekarang dh 36w4d stay sembelit , tapi selalu makan buah dengan sayur jugakk

Hi. Boleh cuba makan byk mixed salad dan buah oren sebagai kudapan bila nak snacking. Harap membantu.

Sama... sy pon still susah nak membuang... even da makan buah dan sayur... minum air 3liter

g klinik mntak ubat lactul..mmg sesuai utk ibu hamil yg ade sembelit..sy pn guna..

mungkin faktor ubat obimin tu, mmg buat taik keras hukhuk

boleh beli ubat sembelit dkt farmasi botol warna purple.