Gugur kali ke-2

Ad tak ibu2 yg silent miscarriage dua kali?sy dh 2 kli jdi mcm ni..2 hri lps prgi check up doctor ckp kantung mengecut..baby xde..bru semangat nk ad baby first thun ni..ibu2 tahu tak punca jdi mcm ni?dn cara ikhtiarnya?

6 Balas

Sy dah 2 kali miscarriage masa 10 weeks n 6 weeks. Yg first kantung nmpk tp baby xnampak/ blighted ovum. Yg ke 2 heartbeat nmpk tp sy dh bleeding. Doc akan ckp miscarriage trimester 1 ni sbb janin tu sendiri tak kuat/tak sihat so dia gugur sendiri. Alhamdulillah sy pregnnt lg kali ke-3, dah 16 weeks..Buat masa ni sy elakkan dulu bersama suami sbb pngalamn sblum ni lps bersama sy terus bleeding 😊. Amalkan folic acid ye sis

Brapa bulan jarak 1st and 2nd miscarriage sis? mksdnya 2nd baby tu pregnant slepas brapa lama gugur ya? Dr pnah bgtau, majoriti janin yg gugur awal/1st trimester sbb janin tu sdiri yg bmasalah. Bukan semua ovum/sperma tu sempurna. Bila ada salah satu/kedua2 ovum n sperma bmasalah, janin xboleh mbesar dgn baik. Tp kalau gugur dh byk kali biasanya Dr akn siasat n buat ujian darah kat hospital utk tau punca

3y ago

Sebaiknya pegi.. sbb kita xtau takut ada lg sisa kantung tetinggal dlm rahim. Yg tu lg xelok, kalau ada jangkitan kuman sume, n rahim xkecut habis. Kena jaga kesihatan rahim

lps ni plan nk peknen amalkan acid folic dr awl..susu kmbing or susu plain hl pn blh..susu tepung.. n mkn y brkhasiat..elak mkn mknn y fast food baik wife or hubby..sy pernah tye pakar..peratusan pnybb gugur adelah janin tu sendri x sihat n peratusan sikit d sbb kn rahim

Sy ada tgk journey someone dekat youtube psl janin tak menjadi. Dia kata janin dia tak menjadi sbb ada abnormal chromosome walaupun dia dh consume mcm2 vitamin lepas dpt tau pregnant. Untuk ikhtiar sy tak pasti, better puan dapatkan nasihat dari doktor.

saya juga perna 2kali keguguran sis..yg pertama 6week..dan terus megndung lgi tnpa haid tapi gugur juga masa 10week.. masa scan kantong sja npk..bby x ada..sya rehat selama 3bulan..dan mkn folid asid..skrng sdh 32week

Tak sure. Kena consult doctor. Lain org lain pengalaman & badan.