normal ke sembelit then rase mnyucuk² ?

2 Balas

Makanan yang ada kandungan serat yang tinggi seperti prun, roti wholemeal, bijirin sarapan pagi, buah-buahan, dan sayur-sayuran boleh melancarkan pencernaan dan mengurangkan sembelit. Banyakkan minum air dan lakukan senaman yang kerap Makan makanan yang kaya dengan probiotik untuk membantu mengubah flora usus dan merangsang fungsi usus. Masukkan jus yang diperah dari setengah biji limau ke dalam segelas air suam dan minum campuran ini setiap pagi untuk meningkatkan pergerakan usus. Sesetengah orang kata sup kobis juga boleh membantu pergerakan usus. Minum segelas susu hangat sebelum tidur dan ini boleh membantu melancarkan pergerakan usus semasa kehamilan.

sembelit tu normal bila dah pregnant ni. awak kena selalu makan benda yang boleh lembutkan najis. minum banyak jus semua tu. kalau menyucuk2 tu mungkin baby baru nak membesar . awak pun masih 5week lagi kan ..