Dah nak msok 33week

3hri lg nak msok 33week. Tapi perut kecik org tegur, last scan 30week baby berat 1.6kg .. jumaat ni, scan lg nnti xtau baby dah brp kg.. normal ke perut kecik? Sye kurus sblum preg berat 45kg je.. skrg dah 55kg.. risau sbb rmai org tgur prut kecik 😥

5 Balas

perut kecil ke besar normal je puan. just yg penting baby dlm perut tu. lgpula puan dh 55kg, memg berat dh naik kaw2 tu. sy pun masa buka buku 40kg underweight. skrg ni 32w dh 52kg, trimister ke2 berat naik lebih 3 kg setiap bulan, nurse bising dh. then trimister ke3 ni dh start slow naik berat sbb baby dh mampat, mkn skit dh kenyang. berat baby dlm perut pun okay. kalau Dr scan baby kata mcm kecik ke, dorg akan monitor smpai week ke berapa tah. kalau baby tetap juga kecik akan refer pakar. selalunya bila kat pakar, baby range normal je. jd apa2 pun dgr je ckp Dr puan. kita tak tahu cemana space perut kita tu, ntah2 baby boleh buat gymnas lg dlm tu wlaupun dh 3kg tp luaran je nmpk kecik. jgn dgr sgt ckp org luar, asalkan Dr kata baby n puan okay then alhamdulillah.

sya dulu pun doctor ckp kecik je masa kndungan saya tiga bulan timbang sya cuma 36kg leps tu 8month skrng 53kg , hri tu trus ada sngkut air gula tp tk sngkut gbs , 31week baby dh 2kg , 🙂

baru ja td kawan sya tegur perut sya kecik pdahal dan 31 weeks maknany dah masuk 8bln... tp bila scan doc kata ok jak baby mbesar.. sya tinggi org ny.. b

sy pulak bkn org tegur tp sndiri..knp perut sy 33 week kcik kli ni..slu nya sy dh mcm mama pinguin jalan mggu2 30++ ni😅bby pun 1.6kg jgak...

saya pun sama , 32 week berat baby 1.8 ,perut kecik jgak