38w3d masih tak ada tanda nak bersalin

38 minggu 3 hari..tapi tak da tanda2 baby nak keluar..mengeras je tiap 5 minit..kadang sakit, kadang tak.orang kate contraction nak bersalin tu sakit nye lame..bukan kejap2..aritu cek bukaan 1cm.then sampai sekarang tak cek lagi..just nk tgu sampai betul2 keluar tanda2 tu..ada sesiapa boleh share pengalaman and tips nak cepatkan bersalin??#firstbaby #ingintahu

6 Balas

Saya awal tu turun lendir putih , kemudian check bukaan 2cm . Petang tu saya berjalan pusing track jogging yg luas 3 set . Malam buat ketuk ketampi dgn butterfly . Sis boleh cuba . Mana tau cepat bukaan , sambil pujuk baby cepat keluar . Mcm saya esok tu , pagi subuh turun lendir coklat darah dgn contraction teruk . Pagi tu check bukaan 4cm , admit wad petang lepas asar 6cm then lepas maghrib 8cm . Pukul 9 malam keluar la anak sulung 🥰 .

2y ago

38w 3d 🙈

Harini saya dah 40weeks 2 days sama mcm puan bukaan baru 1cm mengeras and sakit kejap2 je , cek baby semua masih okay lagi belum masa dia nak keluar. Sejak tu tak boleh tidur fikirkan nanti kalau takda tanda sampai tarikh serah diri juga kena induce mcm anak pertama overdue juga. sakitnya tu ya Allah trauma sgt😭. Harap2 sangat bukaan cepat sebelum tarikh serah diri 3/8 ni🥹

2y ago

saya ada gdm..kalau boleh tak nak sampai serah diri..dh buat dh semua exercise tu..tapi baby belun nk keluar..

Banyakkan berjalan. Banyakkan berdoa juga mommy. Moga dipermudah bersalin. Bagi saya mengeras setiap 5 min tu dah kira tanda bersalin dah. Tapi kalau hosp suruh tunggu tanda lain keluar. Cuba buat tips yang saya share tu. Boleh minum air kelapa dah time ni. Tapi yang tanpa gula.

Saya 39weeks 4 daya dah. Pon belum ada tanda nak bersalin lagi ni. Banyak dah exercise, jalan. Mengeras tu ada juga, tapi tak selalu pon. Dia gerak macam biasa je

sama la, saya 38 minggu 6 hari tapi still belum ada tanda turun darah atau air. sakit mengeras je yg datang tu pun tk kerap sangat

2y ago

saya kerap..klu mlm je mmg xtido mlm..ngiring sane sini xleh..sakit...tp nnti gi hospital, katenye normal pulak ngeras gitu sbb xde tanda lg

Maaf saya tiada pengalaman bersalin normal. Baca pengalaman, banyakkan berjalan dan pujuk baby utk keluar 🥰