Alahan pregnant

30/09 last period skg dh sebulan lebih tak dtg try pregnant test positif sec baby ... Alahan muntah mkn kuar balik lemau bdn kalini betul2 teruk ... Ade petua nk kurangkan tak alahan teruk ni 😢#pleasehelp #bantusharing

11 Balas

Saya pun alahan teruk. 10 weeks. Makan minum semua muntah balik. Selang 2 hari pergi klinik masuk air 😢 Ni makan yang saya boleh makan : -Kurma -Roti Bakar Kosong -Sweet Potato Bun -Oat/Overnight Oat -VSoy/Gartorade/Prun/Oat -Coleslow/Mashed Potato KFC -Kekacang (Badam/Tin/Walnut++) -Madu 2x (pagi & petang) Lepas muntah biasanya saya terus makan kurma 2 biji + Vsoy bagi tenaga semula. And dah 2 minggu saya tak pergi ke klinik masuk air lagi. Saya elakkan makanan berminyak & pedas. Cuba la. Mungkin sesuai dengan sis. Atau sis cuba tukar menu apa yang tekak sis boleh masuk/teringin.

rasa alahan kali pertama utk pregnant ke3 ni..sampai masuk wad 4 bulan x blh makan nasi cuma mampu makan buah sj air suam/kosong langsung x blh minum jadi loya..yg blh minum air kelapa dan soya saja.

klau teruk sgt alahan boleh mintak ubat tahan muntah kt doctor. insha Allah mmbantu sikit. sy pregnant kedua kene mkn ubat tahan muntah sbb alahan smpai dehydrated.

makan kerap kuantiti sikit.. tp sy pny alahan smpai 5 bulan...bila stop tu x semua la x alah.. bau nasi sy masih lg x boleh kompromi..dah 6 bulan

2y ago

Saya pun bt mcmni.. Mkn kerap dgn kuantiti sikit

saya dah 20w pn alahan x ok jugk..memg teruk kali ni..

sy 7week alahan.boleh mkn biskut dgn air jew.

sya smpai kna tmbh aiq alahan teruk

kna mkn byk buah gn aiq suam

makan roti ada krim