Teringin nak minum kopi

24 week 3 day pregnant. Tahan diri dari minum kopi starting tau pregnant. Now sangat sangat teringin nak minum latte. Ada effect ke dekat baby? Duduk office pun tahan diri dari minum, ambik bau je 😮‍💨

20 Balas

Boleh sis nak nak minum atau makan apa sis nak . Sekadar hilangkan rasa ditekak . Jangan lebih2 sebab badan sis takut takboleh terima . Lain orang lain badan reflex . Mcm saya minum ja coffee. Sebulan tu 3 kali , takda istilah sikit . Semua saya habiskan . Milo , tea yg ada sedikit caffeine tu hari2 minum .Boleh dikatakan minuman atau makanan semua saya makan tiada pantang sebab org tua pesan , teringin makan jangan tunggu lama nanti teringat sampai pantang . Dah pantang banyak benda kena pantang betul , takboleh makan mcm selalu .

2y ago

betul sis.. sya pown mcm tu bedal ja semua.. tpi byk jgk la minum air masak..sbb nnti nk pantang., byk mknan yg kita x leh nk main minum n mkn..

Sya pernah teringin Sgt nak minum kopi.. Mmg dh xdpt tahan... Klu setakat ambik bau jer, mmg laa xpuas hati sgt2😁 d Suatu ptg tu, bapa sy pergi dpur.. Bancuh kopi, then dh siap dia Bancuh.. Sy ambil sudu Dan minum sikitndari sudu tu.. Pastu masuk ke mulut 🤣 akhirnya... Puas lhh sikit 😆😆

kalau pergi Starbucks atau Coffee Beans, boleh request nak decaf latte (decaffeinated, orang mengandung atau menyusu boleh minum).. macam saya dekat rumah pun mmg beli instant coffee yg decaf, nescafe gold ada, moccona ada, mcm2 jenama ada decaf ni..

2y ago

saya dah tahu lama dan mmg sejenis setiap hari minum kopi.. bila suami sejak beberapa tahun lepas tak boleh minum kopi jd migrain, jd kami beli decaf sebagai option untuk dia.. bila buat fertility treatment dan Dr minta kurangkan caffein, saya pun beralih ke decaf jugak.. cuma sesekali saya minum juga kopi biasa.. 🤭

minum utk sudahkan saja sis.dlm kuntiti sikit.mcm sy berapa hri telan liur je teringin sgt nak mkn aiskrem MAgNum yg wrna putih tu.lpas dpt belum setgh dah nak termual pula.😂🤣🤣teringin dia bukn main lpas dpt xnk pula🤣

Boleh je nk minum sekadar ilangkan ngidam. Jangan minum berulang ulang kli pulak. Tak effect baby. Tapi effect HB awk. Sebb kafein akan serap semua nutrien penting dlm bdn awk ke baby. Jdi zat besi semua tu, x dpt serap dgn baik.

kalau takda masalah hb low boleh je tapi minum berpada2 lah , tapi kalau sis dah minum minuman berkafein pastikan sis minum air masak juga itu yang misi saya bagitau ..

2y ago

Haah betul. Untuk kurgkan effect kafein

saya hari2 nak minum nescafe ais..1 hari tak kena setengah cawan tak boleh😭..nak stop pun tak jadi mesti carik juga ..ada petua ke nak stopkn minum nescafe ni..🥺

2y ago

baik terima kasih siti aisyah atas nasihatnya..🥰

Minum je sis. Saya hari2 minom kopi tanpa miss 😅 dari start alahan sampai nak masuk trim 3 pon hari2 minom kopi. Tapi sehari 1 sekali jela jangan lebih2.

Sy minum je sis cuma sekali sekala sebab risau hb drop. Sy boleh migrain kalau tak minum coffee terus, doktor cakap blh minum secawan cuma jangan kerap.

minum je sis.jgn selalu ,saya pun sebulan 2 kali p stsrbuck minum hehe,cola pun minum sikit kasi rasa. skrg 21wks